четвер, 18 липня 2024 21:10

Що відбувається усередині термоядерного реактора показали у 3D - фото
4

Показали 3D-візуалізацію, що відбувається усередині термоядерного реактора
Фото: sciencealert.com
Показали 3D-візуалізацію, що відбувається усередині термоядерного реактора
Показали 3D-візуалізацію, що відбувається усередині термоядерного реактора
Показали 3D-візуалізацію, що відбувається усередині термоядерного реактора

Лабораторія експериментальної музеології (EM+) EPFL представила 3D-візуалізацію, що відбувається усередині термоядерного реактора.

Візуалізацію створили на підставі даних, отриманих у результаті симуляцій токамака і випробувань, проведених Швейцарським центром плазми (SPC) EPFL. Про це повідомили Science Alert.

3D-візуалізація - панорама висотою чотири метри і діаметром 10 м - є точним відтворенням внутрішньої частини токамака змінної конфігурації (TCV) EPFL.

Експериментальний реактор був збудований понад 30 років тому і досі є єдиним у світі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Microsoft випустила обов'язкове оновлення для користувачів Windows 10: що воно привнесе

"Ми використали робота для створення надточних сканувань внутрішньої частини реактора, які потім скомпілювали для створення 3D-моделі, яка відтворює його компоненти аж до їхньої текстури. Навіть вдалося зафіксувати знос графітових плиток, що облицьовують стінки реактора, які піддаються надзвичайно високим температурам під час випробувань TCV", - сказав вчений комп'ютерник з EM+ Семі Маннейн.

"Щоб створити тільки одне зображення, система має розрахувати траєкторії тисяч частинок, що рухаються зі швидкістю 60 разів на секунду для кожного ока", - розповів Маннейн.

Учені отримали зображення, які дозволяють побачити інжекційний пристрій, який вносить частинки у токамак, а також графітові плитки, здатні витримувати температуру понад 100 мільйонів градусів Цельсія.

Журнал Time уклав багаторічну угоду щодо контенту з OpenAI. Видання надасть виробнику ChatGPT доступ до свого архіву новинного контенту.

Американська корпорація Apple представила систему штучного інтелекту Apple Intelligence.

Зараз ви читаєте новину «Що відбувається усередині термоядерного реактора показали у 3D - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі