неділя, 02 червня 2024 11:34

Китай посадив космічний апарат на зворотному боці Місяця

Китай посадив космічний апарат на зворотному боці Місяця
Апарат може доставити на Землю зразки ґрунту. Фото: VideoFromSpace

Китайський посадковий модуль "Чан'є-6" 2 червня, о 1:23 за Києвом успішно посадили у кратері Аполлон, що розташований усередині величезного кратера Басейн Південний полюс - Ейткен на зворотному боці Місяця.

Це вдруге Китай здійснив посадку апарата на зворотному боці місяці. Жодній іншій країні це не вдавалося, пише Space.

Апарат може зібрати і відправити на Землю зразки ґрунту. Якщо це вдасться, то Китай буде першої країною, яка отримала зразки з невидимого боку Місяця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вченим вдалося розгадати головну таємницю Місяця

Відправляти місії на зворотний бік Місяця складно, бо там більш пересічена місцевість і зв'язок із Землею підтримувати важко. Тож китайці відправили на орбіту Місяця спеціальний супутник-ретранслятор.

Зразки можуть дати інформацію про те, чому зворотний бік Місяця сильно відрізняється від видимого боку. Також це дасть можливість краще вивчити історію та еволюцію Місяця. Китайські вчені зможуть порівняти зразки місячної породи з тими, що були доправлені на Землю 2020 року в рамках місії "Чан'є-5".

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.

Зараз ви читаєте новину «Китай посадив космічний апарат на зворотному боці Місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі