четвер, 06 червня 2024 09:40

Назвали країну з найрозумнішими школярами

Назвали країну з найрозумнішими школярами
Естонські підлітки показали найкращий результат на PISA-2022. Фото: pixabay.com

Одні з найкращих результатів на дослідженні PISA-2022 показали естонські 15-річні школярі.

Естонія зберегла свої високі рейтинги 15-річних підлітків із математики, природничих наук і читання, повідомляє Нова українська школа.

Міністерство освіти Естонії повʼязує успіх з професійними навичками педагогів. Середній вік в естонських вчителів 49 років. Він є найвищим в Європі.

Міністерка освіти й науки Естонії Крістіна Каллас каже, що багато естонських дітей досягають базового рівня знань із математики.

"Це означає, що наші вчителі приділяють багато уваги всім дітям у класі однаково, і ми досягаємо найкращих результатів у світі не тільки завдяки найздібнішим учням, а й завдяки результатам усіх дітей вище середнього. Професійні навички естонських вчителів тут є ключовими", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трохи не дотягують: оголосили рівень знань українських школярів

Школи та вчителі в Естонії мають широку автономію, розповідає вчителька Антоніна Гузель. Заклади освіти можуть розробляти власні навчальні програми, зі своїми цілями та фокусом. Педагоги самостійно обирають підручники й методи навчання.

"За два роки роботи в естонській школі я жодного разу не чула, щоб директор чи вчитель підвищив голос на учня. Часто школа з учнями та батьками організовують різні цікаві події: концерти, піжамні вечірки, приготування їжі тощо, де беруть участь як учні, так і вчителі та батьки. Дитина може йти коридором і запитати в директора, як у нього справи, на що директор спокійно відповість і привітно поспілкується. Вчителі між собою на "ти". Учні до вчителів також звертаються на "ти" й лише на ім'я", - каже Гузель.

Але а Естонії існує проблема нестачі вчителів.

Понад 50% учнів та учениць після закінчення школи хочуть лишатися в Україні.

Водночас третина учнів та учениць у містах (31%) хотіли б переїхати за кордон. У селах такий показник становить 16%. Про це свідчать результати дослідження "Війна та освіта. Два роки повномасштабного вторгнення", проведеного соціологічною агенцією Vox Populi на замовлення благодійного фонду savED.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країну з найрозумнішими школярами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі