понеділок, 22 липня 2024 20:55

33,8 млрд світлових років від Землі - телескоп "Джеймс Вебб" зазирнув у глибину космосу. Що там побачив

Американський телескоп "Джеймс Вебб", запущений у 2022 році, здійснив прорив в астрономії.

Про це пише сайт Live Science.

Автор: NASA
  Галактика JADES-GS-z14-0, яка на відстані 33,8 млрд світлових років від Землі
Галактика JADES-GS-z14-0, яка на відстані 33,8 млрд світлових років від Землі

У березні цього року вчені JADES повідомили, що телескоп виявив JADES-GS-z14-0, найдальшу і найраннішу галактику, яку коли-небудь бачило людство. JADES-GS-z14-0 знаходиться на відстані близько 33,8 млрд світлових років від нас.

"Як можна спостерігати таку далеку галактику, як JADES-GS-z14-0, якщо вона знаходиться на відстані понад 13,8 мільярдів світлових років від нас, і її світлу, мабуть, знадобилося б більше часу, ніж вік Всесвіту щоб досягти нас? Відповідь - розширення Всесвіту", - сказав астроном з Університету Арізони, який працює у команді Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES) "Джеймса Вебба" Джейк Хелтон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Землі пролетить 380-метровий астероїд

Якби Всесвіт просто залишався нерухомим, то світлу з галактики, що знаходиться на відстані 33,8 млрд світлових років від нас, знадобилося б 33,8 млрд років. Але на початку 1900-х років американський астроном Едвін Габбл виявив, що далекі галактики віддаляються одна від одної, і що далі вони знаходилися одна від одної, то швидше вони рухалися. Тобто Всесвіт не статичний, він розширюється, повідомляє Live Science.

У 1998 році фізики визначили, що Всесвіт не лише розширюється, а й прискорюється. Силу, яка є відповідальною за це прискорення, назвали темною енергією.

За словами Хелтона, космологічний горизонт, або "Фотонний горизонт", є сферою з кордоном на відстані близько 46,1 млрд світлових років. Ця цифра обумовлена ​​розширенням Всесвіту.

Дослідники, аналізуючи дані телескопа "Джеймс Вебб", визначили, що екзопланета LHS 1140 b може бути крижаним водним світом.

Астрономи виявили джерело вуглецю на одному з супутників планети Юпітер. Це зробили за допомогою телескопа Джеймса Вебба.

Торік зонд NASA зробив унікальний знімок зеленого спалаху від удару блискавки всередині закрученого вихору поблизу північного полюса Юпітера.

Зараз ви читаєте новину «33,8 млрд світлових років від Землі - телескоп "Джеймс Вебб" зазирнув у глибину космосу. Що там побачив». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі