вівторок, 09 липня 2024 15:20

Учені побачили в космосі натяк на позаземне життя - фото

Дослідники, аналізуючи дані телескопа Джеймса Вебба, визначили, що екзопланета LHS 1140 b може бути крижаним водним світом.

Цікаво, що вона потенційно здатна підтримувати атмосферу, схожу на земну, і навіть життя. Про це пишуть ITC.ua.

Автор: itc.ua
  Телескоп Джеймса Вебба виявив потенційно придатну для життя планету
Телескоп Джеймса Вебба виявив потенційно придатну для життя планету

Планета, яку раніше вважали міні-Нептуном, розташована приблизно за 48 світлових років від Землі. Вона обертається навколо червоного карлика у зоні, придатній для життя.

Дані телескопа Джеймса Вебба свідчать, що LHS 1140 b - це, імовірніше, кам'яниста або льодяна "супер-Земля", багата на воду. Це робить її ще кращим кандидатом для пошуку позаземного життя, ніж вважали раніше.

Раян МакДональд, науковий співробітник NASA, зазначив: "Уперше ми побачили натяк на атмосферу на кам'янистій або багатій на лід екзопланеті у зоні, придатній для життя. Виявлення атмосфер на малих, кам'янистих світах - головна мета JWST, але ці сигнали набагато складніше побачити, ніж атмосфери гігантських планет".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA сфотографувало виверження на супутнику Юпітера

LHS 1140 b, відкрита у 2017 році, має масу, що перевищує земну у шість разів.

Вона вже зацікавила вчених через близькість до Сонячної системи.

"Із усіх відомих на сьогодні екзопланет із помірним кліматом, LHS 1140 b цілком може бути нашим найкращим шансом одного дня непрямо підтвердити наявність рідкої води на поверхні чужого світу за межами нашої Сонячної системи", - сказав головний автор дослідження і докторант Монреальського університету Шарль Кадьє.

"Це стало б важливою віхою у пошуку потенційно придатних для життя екзопланет", - сказав він.

Спостереження вказують, що від 10 до 20 відсотків маси планети може складатися із води. Це означає, що вона може бути величезною сніжкою або грудкою льоду з підповерхневим океаном.

Аналіз дослідників також припускає, що її атмосфера може бути багатою на азот. У такому випадку на поверхні екзопланети міг би існувати океан діаметром 4000 кілометрів із температурою води приблизно 20°C.

"Хоча нам потрібно більше спостережень JWST для підтвердження атмосфери, багатої на азот, і пошуку інших газів, це дуже багатонадійний початок", - сказав Раян МакДональд.

Астрономи виявили джерело вуглецю на одному з супутників планети Юпітер. Це зробили за допомогою телескопа Джеймса Вебба.

Торік зонд NASA зробив унікальний знімок зеленого спалаху від удару блискавки всередині закрученого вихору поблизу північного полюса Юпітера.

Зараз ви читаєте новину «Учені побачили в космосі натяк на позаземне життя - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі