середа, 11 вересня 2024 04:02

Apple та Google програли судові спори з ЄС

Apple та Google програли судові спори з ЄС
Європейський суд затвердив штрафи для Apple та Google. Фото: Getty Images

Компанія Apple Inc. програла судовий спір на 13 мільярдів євро (14,4 мільярда доларів), а Google - на 2,4 мільярда євро.

Це стало подвійним поштовхом до посилення протистояння Європейського Союзу з великими технологічними компаніями, повідомляє Bloomberg.

Щодо Apple, то суперечка тривала навколо податкових пільг, наданих компанії в Ірландії. Єврокомісія розглядала ці пільги як порушення правил справедливої конкуренції. Ще в 2016 році регулятор закликав Apple заплатити штраф 13 млрд євро плюс відсотки. Суд ЄС у Люксембурзі підтримав рішення 2016 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Google інвестує $2 млрд у конкурента OpenAI на ринку ШІ

Ще однією перемогою глави антимонопольного відомства ЄС Маргрет Вестагер стало рішення суду про те, що Google незаконно використовував домінування в пошуковій системі. Зокрема, як вважає ЄС, компанія за допомогою власного сервісу порівняння покупок забезпечувала собі несправедливі переваги на ринку.

"Важливо показати європейським платникам податків, що час від часу податкова справедливість може бути відновлена", - сказала Вестагер.

Головний виконавчий директор Apple Тім Кук раніше називав "політичною нісенітницею" рішення 2016 року зобов'язати компанію сплатити 13 мільярдів євро податків.

Вестагер вимагає від Ірландії стягнути цю суму, яка становить близько двох чвертей світових продажів комп'ютерів Mac. Гроші перебувають на депозитному рахунку.

В Apple та Google заявили про розчарування сьогоднішніми рішеннями суду.

Раніше Європейська комісія оштрафувала компанію Apple на суму понад 1,8 мільярда євро за порушення правил App Store для провайдерів потокового передавання музики.

Також повідомлялось, що французький антимонопольний орган наклав на Google штраф у 250 мільйонів євро за невиконання зобов'язань перед виданнями у сфері ліцензування контенту.

Зараз ви читаєте новину «Apple та Google програли судові спори з ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі