пʼятниця, 02 серпня 2024 03:01

Марсохід Perseverance виявив докази існування життя на Марсі в минулому

Марсохід Perseverance виявив докази існування життя на Марсі в минулому
Марсохід знайшов перший переконливий образ життя на Марсі. Фото: NASA

Марсохід NASA Perseverance, можливо, виявив докази існування життя на Марсі в минулому.

Він знайшов дивну, плямисту породу зі слідами хімії, яка могла підтримувати існування древніх мікробів, пише Livescience.

"Водоспад Чеява - найзагадковіша, найскладніша і найбільш потенційно важлива скеля, яку коли-небудь досліджувала Perseverance", - сказав у заяві Кен Фарлі, науковий співробітник проєкту Perseverance.

Марсохід проаналізував породу, виявивши прожилковий осадовий матеріал, переповнений органічними сполуками, свідоцтва руху води та плями, схожі на плями леопарда, від хімічних реакцій, які могли використовуватися стародавніми мікробами для отримання енергії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марсохід NASA зробив приголомшливе відкриття

"Ці плями - великий сюрприз. На Землі такі типи особливостей у породах часто пов'язані зі скам'янілими рештками мікробів, які живуть у надрах", - сказав у своїй заяві Девід Фленнері, член наукової групи Perseverance і астробіолог із Технологічного університету Квінсленда в Австралії.

Щоб доставити дорогоцінний вантаж Perseverance на Землю для аналізу, Європейське космічне агентство (ESA) спочатку пропонувало використати свій модуль Sample Retrieval Lander - космічний апарат з невеликою ракетою, в яку марсохід завантажить зразки породи і ґрунту. Потім ракета повернеться на орбіту зі зразками.

Однак наразі місія значно перевищує бюджет і затримується, скоротившись із початкової вартості та вікна запуску в 5 млрд доларів у 2026 році до більш ніж 11 млрд доларів до 2040 року. Щоб швидше отримати видобуток Perseverence, NASA відкрило торги серед приватних компаній.

Perseverance є ключовою частиною місії NASA Mars 2020 вартістю 2,7 мільярда доларів. З моменту прибуття на Марс марсохід шукав ознаки стародавнього життя на поверхні Марса, проїжджаючи через кратер Джезеро шириною 50 кілометрів, збираючи десятки зразків гірських порід для подальшого повернення на Землю.

Марсохід виявив плямисту породу в регіоні Червоної планети, який колись був теплішим і вологішим, а це означає, що будь-які ознаки стародавнього життя будуть виглядати скам'янілими всередині порід там. Сканування, проведене приладом SHERLOC (сканування населених середовищ за допомогою Рамана і люмінесценції для органічних і хімічних речовин) Perseverance, показало, що порода містила молекули на основі вуглецю, а також смуги червонуватого гематиту з плямами заліза і фосфату. Дослідники заявили, що досі залишається загадкою, чи належав колись вуглець, виявлений усередині, стародавньому життю, а плями - його слідам, чи вони були створені небіологічними процесами.

Зараз ви читаєте новину «Марсохід Perseverance виявив докази існування життя на Марсі в минулому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі