середа, 18 листопада 2009 18:07

Юлію Тимошенко лякають відставкою

Автор: фото з сайту www.tymoshenko.ua
  Юлія Тимошенко заявляє, що її критики не дають жодних конструктивних пропозицій
Юлія Тимошенко заявляє, що її критики не дають жодних конструктивних пропозицій

Напередодні розгляду проекту Держбюджету на 2010 рік Партія регіонів раптом почала демонструвати підготовку до відставки уряду Юлії Тимошенко.

Ця ініціатива стала несподіванкою навіть для багатьох соратників Віктора Януковича. Вони не могли прокоментувати зміну позиції лідера партії: у понеділок той казав, що відставка уряду не на часі, а у вівторок пообіцяв терміново розглянути питання про зміщення з посади Тимошенко. Причини треба шукати в передвиборній кампанії, переконані політологи.

Навіть бюджетний процес, від якого залежить життя людей, опозиція і представники президента перетворюють на карнавал передвиборних обіцянок, обурюється заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем"якін. Він спробував із парламентської трибуни присоромити депутатів: мовляв, ті, хто найбільше кричить, що вболівають за народ, роблять усе, щоб погіршити його життя і таким чином виграти вибори.

Депутат нагадав, що раніше опозиція і президент об"єдналися в намаганні завалити бюджетний процес. То атакували профільний комітет Верховної Ради тисячею офіційних пропозицій про додаткове фінансування на загальну суму близько $20 млрд. То затвердили різке підвищення соціальних стандартів, виплатити які в Україні неможливо. Після цього з"явилася ідея відправити уряд у відставку.

Експерт центру "Соціополіс" Орест Сохар звертає увагу на протиріччя у заявах Януковича. Ймовірно, у понеділок лідер Партії регіонів не був упевнений, що його ініціативу про відставку Кабінету Міністрів підтримає більшість у Верховній Раді, а тому говорив, що це питання не на часі. У вівторок він змінив позицію. Можливо, це сталося тому, що Янукович заручився підтримкою тієї частини депутатів із пропрезидентської фракції, які нещодавно підтримали опозицію при затвердженні закону про соціальні стандарти. Які підкилимові політичні домовленості досягли за добу — невідомо.

Тимошенко довела вміння працювати в найекстремальніших умовах

— Можливо, ситуативні союзники хочуть перекласти на Тимошенко відповідальність за всі економічні проблеми, — припускає експерт.

Керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів додає, що глава держави і лідер Партії регіонів можуть бути зацікавлені у відставці Тимошенко, щоб витіснити її з телевізійного ефіру і цим знизити популярність прем"єра.

— Утім вони добре знають, що Тимошенко вміє працювати в опозиції, її популярність після відставки може навіть зрости, — припускає Кучерів. І нагадує, що, за даними соціологічних опитувань, рейтинг Тимошенко на 10% менший, ніж у Януковича. — Ситуація з першим туром виборів зрозуміла, а що буде у другому — ніхто не скаже. Бо на думку людей не можна вплинути політичними гаслами і закликами. Кандидати розмірковують, хто кому передасть голоси виборців. Але йдеться не про валізу з грішми, а про вибір людей — його так просто не передаси.

Ілько Кучерів вважає, що автори ідеї про відставку уряду "ще сім раз відміряють, перш ніж відрізати".

Керівник дослідницького центру "Пента" Володимир Фесенко має сумніви, що голосування у Верховній Раді відбудеться. Він вважає: Партія регіонів намагається залякати прем"єра відставкою для шантажу. Проте сумнівається, що така тактика подіє, бо Тимошенко довела вміння працювати в найекстремальніших умовах.

Зараз ви читаєте новину «Юлію Тимошенко лякають відставкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі