понеділок, 01 лютого 2010 18:16

Україна збільшує імпорт сала

Торік Україна імпортувала майже на 40% сала більше, ніж 2008-го. Обсяги поставок продукту з-за кордону зросли до 47,3 тис. т.

— Україна постійно імпортує свинину і сало в значних обсягах. І хоча торік імпорт свинини трохи впав, але сала завезли більше, — каже 37-річна Єлизавета Святківська, експерт Українського клубу аграрного бізнесу. — Вітчизняне виробництво не покриває споживання свинини і сала. Тому й доводиться завозити з Європи, в основному з Польщі та Голландії. Торік сільгоспвиробники активно нарощували поголів"я м"ясних і беконних порід свиней, у яких прорість сала наростає до 3 сантиметрів. Це не порода українська біла свиня, де товщина шпику значно більша.

М"ясних свиней вирощувати вигідніше, бо сало на 30–50% дешевше і через те менш прибуткове для виробників, додає експерт.

— В основному сало йде на виробництво ковбас. Це і стимулює збільшення його імпорту. Відтак нішу українських виробників, які відмовилися від розведення сальних порід свиней, поступово займають поляки, бо Польща розглядає Україну як перспективний ринок збуту сала.

Українці сала споживають мало, більше їдять курятини та яловичини, наголошує Єлизавета Святківська:

— Вітчизняна статистика не обраховує виробництво сала. Однак можна оцінити цей ринок у 90 тисяч тонн щороку. Основними виробниками сала є приватні господарства населення, в яких вирощують велику білу породу свиней.

Зараз ви читаєте новину «Україна збільшує імпорт сала». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі