вівторок, 04 грудня 2012 05:00

"У нас усе роблять дорожчим"

Введення нового податку на товари в упаковці розгляне Верховна Рада. Отримані кошти хочуть витратити на розвиток переробки побутових відходів. Щороку планують збирати 2,5 млрд грн. Автор законопроекту — Юлія Льовочкіна, сестра голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна.

— Через новий податок товари в упаковках подорожчають. Це стосується всіх харчів, побутової техніки, — розповідає керівник Української пакувально-екологічної коаліції Володимир Слабий, 63 роки.

Податок на упаковку є і зараз. Його сплачують виробники упаковки. Новим законом передбачено, що податок також сплачуватиме й виробник товару, який використовує упаковку. Після цього він купуватиме упаковку з дешевших матеріалів, що відіб'ється на якості харчів. Або витрати на податок закладуть у ціну товару, і його сплатять прості покупці. Дорожчу продукцію менше купуватимуть, кількість її зменшуватиметься. Закономірно, скорочуватимуться робочі місця.

Влада обґрунтовує новий податок потребою зібрати кошти на будівництво нових сміттєпереробних заводів. Думаю, все зведеться до створення державного підприємства, що акумулюватиме "упаковочні гроші". Адміністрація президента розпоряджатиметься ними на свій розсуд, — додає Володимир Слабий.

Проти нового податку виступає й голова Ліги виробників харчів Геннадій Кузнєцов, 45 років.

— Наші целюлозно-паперові підприємства виробляють продукцію виключно з макулатури. Зараз вони недоотримують сировину, — пояснює Кузнєцов. — Виникає протиріччя. Теперішні переробні заводи не завантажені, а ми будуємо нові. Це нераціональне використання коштів платників податків.

Треба налагодити систему збирання та сортуванння побутових відходів, — продовжує експерт. — У Європі за організацію збору відходів відповідає виробник упаковки. Створює неприбуткові організації, які займаються роздільним збором сміття, намагаються робити цей процес якомога дешевшим. У нас навпаки — все роблять дорожчим і неефективним.

Зараз ви читаєте новину «"У нас усе роблять дорожчим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі