середа, 06 липня 2011 00:00

Уґо Чавесу вирізали ракову пухлину

Удосвіта в понеділок президент Венесуели 56-річний Уґо Чавес повернувся на батьківщину з Куби. Державне телебачення показало, як він виходить з літака в аеропорту столиці Каракаса.

Біля трапа аплодували міністри. Того дня Чавес телефоном у прямому ефірі розповів, що йому зробили дві операції й видалили ракову пухлину.

— Операція була успішна. У мене є все, щоб керувати країною. — Сказав Чавес. — Куба має одну з найбільш розвинених систем охорони здоров'я у світі. Я добре почуваюся. Я щасливий. Це початок мого повернення.

Учора, одягнений у військовий камуфляж і червоний берет, Чавес виступив із промовою з балкона президентського палацу "Мірафлорес" із нагоди 200-річчя незалежності Венесуели. Стояв і говорив 30 хв.

Щоб видалити пухлину лідеру Венесуели, на Кубу приїжджав іспанський хірург Хосе Луїс Гарсія Сабрідо з мадридської лікарні Ґеорґіо Маранон. 2006-го він оглядав кубинського лідера 84-річного Фіделя Кастро. Встановив, що той не хворий на рак.

— Найближчі три місяці Чавес лікуватиметься. Стан його здоров'я задовільний. Але я не виключаю, що ракова пухлина утворила метастази, — говорить Сабрідо.

Президент на початку червня поїхав у турне до Бразилії, Еквадору й Куби. На Кубі він затримався на три тижні. Минулої п'ятниці у телезверненні до народу сказав, що неуважно ставився до свого здоров'я.

Опозиція Венесуели закликала президента піти у відставку за станом здоров'я. На думку противників Чавеса, через його тривале лікування на Кубі країна ризикує втратити суверенітет.

— З-за кордону не можна контролювати нацбезпеку і вирішувати державні питання, — каже Роберто Енрікес, глава християнсько-демократичної партії.

Уґо Чавес залишається президентом Венесуели з 1998-го. 2007 року парламент країни дозволив йому переобиратися необмежену кількість разів.

Екс-президента засудили до 15 років

4 липня в Тунісі до 15 років в'язниці засудили колишнього президента 74-річного Зіна аль-Абідіна бен Алі. Його визнали винним у незаконному зберіганні наркотиків і зброї. У резиденції "Карфаген" знайшли 2 кг конопель в конвертах, підписаних президентом власноруч. Також вилучили антикварну зброю та незареєстровані археологічні пам'ятки. Політик із 15 січня живе в Саудівській Аравії, де отримав політичний притулок.

— Ви можете уявити президента країни, який ховає в себе вдома 2 кілограми конопель на продаж? — каже адвокат Хосні Беджі, який представляє Зіна бен Алі в суді. — Ця справа — маскарад. Так хочуть символічно розпрощатися з минулим.

20 червня бен Алі та його дружину 54-річну Лейлу Трабелсі заочно засудили до 35 років ув'язнення за розкрадання в особливо великих розмірах і незаконне володіння великими сумами готівки. Засуджені також мають заплатити штрафи: екс-президент — 50 млн туніських динарів, це 395 млн грн, а його дружина — 41 млн динарів. Очікують, що в Тунісі відбудеться ще один суд над бен Алі. Його звинувачують у перевищенні службових повноважень, зловживанні владою, в організації вбивств антиурядових демонстрантів.

— Я не визнаю рішення суду. Упевнений, що цей процес є політичною розправою і ніяк не може бути легітимним, — заявляє бен Алі.

 

Зараз ви читаєте новину «Уґо Чавесу вирізали ракову пухлину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі