вівторок, 22 травня 2018 07:50

Британський принц одружився на американській кіноакторці
3

Британський принц Гаррі та американська кіноакторка Меган Маркл під час вінчання в каплиці святого Георгія у Віндзорському замку, Велика Британія. Церемонія відбулася 19 травня у присутності близько 600 гостей, королівської родини та зірок
Фото: REUTERS
Герцог та герцогиня Сассекські принц Гаррі та Меган Маркл виходять після урочистого обіду у Віндзорському замку. Меган одягнена в білосніжну вечірню сукню. Пара прямує на закриту клубну вечірку на 200 осіб, організовану принцем Чарльзом
Весільний лимонно-бузиновий торт ”Смак весни” подали під час обіду на честь весілля Меган Маркл і принца Гаррі у Віндзорському замку, Велика Британія, 19 травня 2018 року

19 травня до королівського замку в британському Віндзорі з'їжджаються дворянство та зірки. Там відбувається вінчання принца 33-річного Гаррі (повне ім'я Генрі Чарльз Альберт Девід Маунтбеттен-Віндзор) й американської акторки Меган Маркл, 36 років. Понад 120 тис. глядачів вишиковуються вздовж дороги, аби побачити молодят. Дехто займав місця біля паркану з другої ночі. 21 млн родин дивляться трансляцію в Британії, 23 млн — у США. Це найгучніше весілля з часів одруження принца ­Вільяма і Кейт Міддлтон 2011‑го, говорять британські журна­лісти.­

Церемонія відбувається у Віндзорському замку. Він є резиденцією королівських родин понад 1000 років. Це — найстаріший і найбільший замок у світі, в якому мешкають люди. Шлюбна церемонія принца Гаррі та Меган Маркл відбувається у церкві Святого Георга, що розташована на його території.

Об 11:30 за місцевим часом до замку прибуває чорний "Мерседес". Із нього виходять принц Гаррі та принц Вільям — він виконує роль шафера. Обоє у військовій формі королівського кавалерійського зведеного полку. Прямують до кап­лиці святого Георга. Вхід до будівлі прикрашений квітами. На церемонію чекають 600 гостей. Серед запрошених — колишній футболіст 43-річний Девід Бекхем із дружиною Вікторією, голлівудський актор Джордж Клуні, 57 років, із дружиною Амаль і співак Елтон Джон, 71 рік. Усі троє чоловіків багато інвестують у благочинність. Останній скасував два концерти, аби відвідати весілля. Також запросили американську телеведучу 64-річну Опру Вінфрі — вона допомагала матері Меган готуватися до інтерв'ю. Приходить також британська тенісистка Серена Вільямс, 34 роки. Вона товаришує з нареченою з 2014-го. Тоді Меган передала їй естафету благодійного флешмобу "Айс-баскет челендж" — треба було перекинути на себе відро з крижаною водою і зняти це на відео.

Останньою прибуває королева Єлизавета ІІ у супроводі чоловіка принца Філіпа.

Близько 12:00 біля сходів каплиці зупиняється авто марки "Ролс-ройс IV Фантом". Із нього у супроводі пажів — дітей, які допомагають нареченій — виходить Меган Маркл. Телекамери транслювали, як вона їхала разом із матір'ю Дорі Рагланд, 62 роки. До каплички мати прибуває окремим авто. Що сталося, не пояснюють.

Меган одягнена в білу сукню із подвійного шовку класичного крою.

Фату та вуаль утримує тіара королеви Марії, виготовлена 1932 року. Її подарувала нареченій королева Єлизавета II. Прикраса з діамантів і платини має форму зігнутої смуги з 11 секцій. У центрі — брошка з 10 діамантів. Букет нареченої складали професійні флористи. До нього Гаррі особисто додав кілька квіток із саду Віндзорського замку. Серед них незабудки — в пам'ять про його матір принцесу Діану, яка загинула 1997-го.

Виникає затримка — пажі не можуть розгорнути 5-метрову фату нареченої. На ній жовтим і синім шовком на органзі вишиті 50 квітів, що ростуть у країнах Співдружності — колишніх колоніях Британської імперії. Меган вітає натовп помахом руки. Заходить до каплиці. Їй допомагають 10 дружок і пажів. Серед них — діти принца Вільяма та Кейт Міддлтон — 3-річна Шарлотта та Джордж, 4 роки.

Жінку мав вести до вівтаря батько Том Маркл. Проте не зміг приїхати через операцію на серці. Меган вирішує, що йтиме сама. Біля хорів її зустрічає принц Чарльз, син королеви Єлизавети ІІ і батько нареченого. Деякий час супроводжує, але до вівтаря не підводить.

Принц Гаррі зустрічається з нареченою поглядом.

— Ти маєш дивовижний вигляд, — говорить зі сльозами на очах.

Вони відбувають церемонію вінчання та дають обітниці одне одному. Під час неї Меган порушує традицію і не обіцяє, що підкорятиметься чоловікові.

Наречені обмінюються каб­лучками. Для Меган її виготовили зі шматка валійського золота, подарованого королевою. Каблучка Гаррі — з платини.

Мати Меган стоїть самотньо під час церемонії, плаче.

Після вінчання Гаррі та Меган виходять на ґанок кап­лички.

— Цілуємося? — питає Гаррі. Меган погоджується.

Потім сідають у карету, запряжену чотирма білими кіньми, та їдуть дорогою Віндзора. Для церемонії обрали відкрите ландо, аби всі охочі могли їх побачити.

"Сучасне весілля. Наречена бере активну участь в боротьбі за права жінок. Тому й поводилася відповідно", — розмірковують британські журналісти.

Меган і Гаррі отримують титули герцога й герцогині Сассекських. Сассекс — графство на південному сході Англії. Територію займають переважно села. На узбережжі протоки Ла-Манш розташовані курорти.

600 гостей збираються на обід у замку. Застілля відбувається у форматі шведського столу.

Основні страви приготували зі свіжих сезонних продуктів із ферм по всій Англії. На десерт пригощають шоколадними трюфелями; крем-брюле — страва з вершків та яєць, запечених і вкритих карамельною скоринкою; бісквітами з манговою панакотою — желе із вершків; і макарунами — подібний до безе десерт зі збитих із цукром білків і мигдального борошна у вигляді кружалець, скріплених начинкою.

Меган і Гаррі відмовилися від традиційного фруктового торта. Натомість замовили лимонно-бузиновий. Його спекли у невеликій кондитерській, яку обрала Меган. Кондитер Клер Птак назвала його "Смак весни". Складається з трьох частин. Два одноярусні й один двоярусний торт промащені білково-масляним кремом і оздоблені понад 150 бутонами живих квітів, серед яких троянди й півонії. Шість кондитерів на чолі з Клер Птак готували та прикрашали його протягом п'яти днів. Складники постачали з усієї Англії. Використали 200 штук лимонів, по 20 кг борошна, цукру та масла, 500 органічних яєць і 10 пляшок сиропу бузини. Яруси доставляли до палацу та прикрашали на місці. Торт оцінюють у $65 тис. — 1,7 млн грн.

Під час обіду принц Чарльз у промові згадує, як міняв Гаррі підгузки, коли той був малий. Гаррі, в свою чергу, вперше називає Меган "моя дружина".

— Я не можу дочекатися, коли проведу решту життя з нею, — каже.

Подружжя вирушить на медовий місяць до південноафриканської Намібії. Гаррі планує оселитися в готелі, ніч у якому коштує $700–18,3 тис. грн. Комплекс складається з шістьох бунгало, що розташовані на значній відстані одне від одного. У мандрівку подружжя відправиться восени.

Меган заплатила за весільну сукню 270 тисяч доларів

Весілля принца Гаррі та Меган Маркл коштувало майже $46 млн — 1,2 млрд грн. Це у 1000 разів дорожче за середню суму, що витрачають на церемонію пересічні британці. Із цієї суми близько $2 млн витратила королівська родина на церемонію і $30 млн уряд дав на охорону. $680 тис. — 17,7 млн грн коштували їжа та напої. Це — обід для 600 гостей, 2640 порцій чаю і закусок. $270 тис. — 7 млн грн коштувала сукня нареченої. Її Меган оплатила сама. $10,5 тис. — 280 тис. грн — костюм нареченого.

Решту витратили на гонорари артистам, які виступали перед гостями. Серед них — Елтон Джон, Ед Шеран, гурт "Спайс Ґьорлз" і Адель. Вони виступали перед гостями під час обіду та клубної вечірки на 200 осіб, організованої принцом Чарльзом.

Зараз ви читаєте новину «Британський принц одружився на американській кіноакторці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі