вівторок, 22 серпня 2017 07:50

Два теракти за добу сталися в Іспанії
2

Люди збираються навколо імпровізованого мемо­ріалу ушанувати жертв теракту в іспанській Барселоні. Фургон почавив людей на бульварі Рамбла — головній туристичній вулиці міста — 19 серпня
Фото: REUTERS
Поліцейський розмовляє з жінкою після теракту на вулиці Рамбла у Барселоні. Серед загиблих — двоє дітей

Щонайменше 13 людей задавив насмерть фургоном терорист на вул. Рамбла в іспанській ­Барселоні 17 серпня. Постраждали 119 осіб. 15 перебувають у тяжкому стані. Загинули троє німців, грек і бельгійка. Постраждали громадяни 18 країн.

О п'ятій вечора за місцевим часом терорист в'їхав на білому мікроавтобусі "Фіат" у натовп пішоходів на головній туристичній вулиці міста. З'їхав із руху по колу й заїхав на тротуар. Там розігнався до 80 км/год. Проїхав ще майже 600 м.

— Одразу переїхав кількох людей, — розповідає свідок Джеремі Олтон. — Тоді почав рухатися зигзагами, щоб зачепити якомога більше осіб. Керував так, щоб наїхати на малюка, якого ­відштовхнула в бік матір. Хлопчик загинув. На тротуарі почалася паніка. Важко було відстрибнути. Якусь жінку відкинуло, ніби надувну ляльку. Коли ми до неї підбігли, побачили, має відкриті переломи ніг, потрощений таз.

Водій фургона утік. За 80 км від Барселони поліцейські знайшли ще один мікроавтобус. Припускають, терористи розробили план утечі.

Фургон орендували на ім'я марокканця 28-річного Дрісса Укабіра. Чоловік сам прийшов у поліцію, коли побачив своє обличчя в новинах. Сказав, документи вкрав його молодший брат 18-річний Мусса Укабір. Дрісса затримали разом ще з двома підозрюваними. Терористи хотіли орендувати вантажівку, але не змогли. Ні в кого не було відповідних прав. Американське ЦРУ два місяці тому попереджало владу Іспанії, наступною ціллю терористів може стати барселонська Рамбла. Частина поліцейських пройшли курси антитерористичної підготовки.

У ніч на п'ятницю в курортному місті Камбрільс п'ятеро чоловіків у легковику намагалися наїхати на перехожих. Правоохоронці застрелили всіх з машини.

— Поліція наказала зупинитися, — каже 61-річна британка Луіза Армстронг. — Тоді вони спробували заїхати на тротуар. Чоловіки вискочили з автомобіля з ножами. Поранили двох чи трьох патрульних. Терористи явно приймали якісь наркотики. Правоохоронці стріляли в них, а вони реготали та йшли далі. Це найстрашніше, що я бачила в ­житті.

На чоловіках були муляжі поясів із вибухівкою. Поранили шістьох людей. Один терорист напав із ножем на жінку, коли втікав. Його вистежили й застрелили з вертольота.

У місті Альканар вибухнув будинок. Там терористи намагалися зібрати вибухівку.

Під руїнами знайшли понад 120 балонів із складниками для бомби. Членами цього угруповання були щонайменше 12 людей, заявила поліція.

Відповідальність за теракти взяла на себе терористична організація "Ісламська держава".

Це найбільший теракт в Іспанії з 2004 року. Тоді від вибухів у чотирьох приміських потягах загинули 192 людини.

21 серпня у французькому Марселі автомобіль в'їхав в автобусну зупинку.

Загинула щонайменше одна людина, ще одна отримала травми.

У Росії чоловік поранив сімох людей

19 серпня в російському Сургуті 19-річний Артур Гаджієв ножем поранив сімох перехожих. Усіх забрали до лікарні. Один поранений перебуває у критичному стані, троє — у тяжкому. Спочатку Гаджієв влаштував пожежу в торговельному центрі. Потім бігав вулицями і нападав на перехожих. Він був одягнений у чорну маску. На поясі мав муляж бомби.

Поліцейські застрелили нападника. Напад кваліфікують як замах на вбивство. Версію теракту не розглядають. Терористична організація "Ісламська держава" оголосила, бере на себе відповідальність за атаку.

Оглядач опозиційної російської радіостанції "Ехо Москви" Юлія Латиніна вважає заперечення версії теракту офіційною владою проявом слабкості: "Такого боягузтва собі навіть Європа не дозволяє. Такого комічного, такої слабкості, такого заперечення. Ну, як це сказати? Зате ми розповідаємо, як ми боремося з ісламізмом в Сирії. Головне, що не на рідній землі".

У вечірніх випусках новин федеральних телеканалів про напад у Сургуті не розповіли.

Зараз ви читаєте новину «Два теракти за добу сталися в Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі