четвер, 08 вересня 2022 00:30

У школах годують кашею із жуками

У Демократичній Республіці Конго та Зімбабве фермерів почали навчати вирощувати комах для їжі.

— Комахи — це чудове джерело білків, — каже експерт із подолання бідності Закарія Ліяс. — До того ж треба значно менше води, землі та решти ресурсів, ніж виростити корову. Але люди неохоче погоджуються. Даються взнаки огида, смакова специфіка й культурні традиції. Паралельно вчимо жінок смачно готувати жуків і личинок. Деколи на заняття приходить одна господиня. Доводиться обіцяти, що роздаватимемо гуманітарну допомогу.

Фермерам пропонують вирощувати гусінь, сарану й мух.

— Прадід мав ферму, якою тепер володію я, — каже Тібі Лауда із Зімбабве. — Але тоді в селі було утричі менше людей. Зараз бракує води й пасовищ. Діти ходять збирати термітів, цвіркунів і пальмових довгоносиків. Два роки тому вони нас врятували. Був поганий рік. Худоба гинула. Я не міг нічого продати. Але не думав про ферму комах. Нині уряд обіцяє виплати тим, хто вирощуватиме личинок. Чекаю, що вирішить дружина. Зроблю, як вона скаже.

У Зімбабве у вівсянку в школах почали додавати черв'яків мопане. $500 тис. виділили на закупівлю жуків для шкільних їдалень у столиці Хараре. У міністерстві освіти пояснили, що це єдине доступне джерело білків для дітей. У сезон дощів у селах збирають слизьку гусінь. Вважають її смачнішою та легшою для травлення.

— Місцеві кажуть, що їдять багато кукурудзи, — говорить професор харчової хімії Альберто Фіоре. — Але в ній мало білків, мінералів і жирних кислот. Натомість каша з жуками багата на важливі вітаміни та мінерали. До того ж ми спеціально розробили рецепт, де не треба нічого купувати за кордоном. Через війну в Україні та стрибки курсу будь-який імпортний продукт коштує дорого. Комахи — це майбутнє людства.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «У школах годують кашею із жуками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі