понеділок, 27 серпня 2012 07:15

Помідори обробляють часником і сіллю

Автор: фото: Ольга Денис
  Зелені помідори на стеблі вмочують у слабкий розчин солі. Плівка зупинить поширення фітофтори. Так зберігають урожай на зараженій ділянці
Зелені помідори на стеблі вмочують у слабкий розчин солі. Плівка зупинить поширення фітофтори. Так зберігають урожай на зараженій ділянці

Киянка 62-річна Валентина Семенчук викладала у школі біологію. На дачі під Білою Церквою 30 років вирощує помідори. Найкращі плоди показувала учням, возила на виставки. Насіння врожайних сортів продає. Якщо вродило забагато, томати продає сусідам і знайомим.

— Не розумію селян, які садять десятки, а то й сотні кущів помідорів, а виростити не вміють. Наробляться біля них, а потім виносять гниль відрами на гноярку, — говорить Валентина Борисівна. — Я починала з 10 стебел, бо на шести сотках не розженешся. Обирала врожайні сорти. Вчасно пасинкувала, обривала зайве листя. Кропила за графіком, поливала рідко, лише під корінь.

Через підвищену вологість та низьку нічну температуру на городах розвивається фітофтора. Це грибкова інфекція, яка роками зберігається в ґрунті. Найперші ознаки з'являються на листі картоплі — воно швидко жовкне і сохне. Грибок також уражає бульби.

— На помідорах фітофотора проявляється пізніше — за вісім-десять днів. Тоді стебло вже пізно рятувати, треба знімати плоди. За тиждень може пропасти весь урожай. Тому перед дощами і зразу після них треба братися кропити. Причина фітофтори — брак солей міді в ґрунті. Доки плоди формуються, на початку липня кроплю бордоською зеленню. Суміш містить мідний купорос і гашене вапно. Але вже за три тижні до того, як їсти томати, хімією кропити не можна. Тому обробляю натуральними бовтанками.

Півтори склянки товченого часнику розводить у відрі води. Додає дрібку марганцівки — до рожевого кольору. Розчину вистачає на 20 кущів помідорів.

— Знаю, настоюють також цибуляне лушпиння, тополине та березове листя. Не вірю в їхню ефективність. Краще вже дати п'ять крапель йоду на відро води з літром сироватки. Суть кропіння — дезінфекція, аби зупинити грибок. Найгірше, як уразить плоди помідорів. Червоні можна обрізати й переробити, а зелені ще треба влежувати. Тоді їх якомога раніше обробляю сіллю. Це стосується цілих, бо помідори з плямами треба вибрати з городу і викинути подалі. Якщо вигорнете в компостну яму й удобрите на той рік город, про урожай можна забути.

Цілі зелені томати на стеблах акуратно вмочує у слабкий розчин солі. На плодах утворюється плівка, яка захищає від проникнення фітофтори всередину.

— Є ще один екологічний спосіб профілактики — треба шматком мідного дроту проштрикнути стебло помідора знизу. Сік насичуватиметься іонами міді, розноситиме їх до плодів. Кущ не хворітиме, якщо це зробити до дощів у суху погоду. Інакше рана на стеблі не затягнеться, гнитиме.

Також за перших ознак псування обриває листя, розріджує кущі від гілок без плодів. У міжряддях вириває бур'яни, бо фітофтора швидше розмножується на ділянках із слабкою циркуляцією повітря.

Плоди миють у марганцівці

Коли стебла кущів починає уражати фітофтора, варто зірвати плоди надзелень. За дощової погоди це роблять із середини серпня.

— Аби влежались, опускаю зелені помідори в теплий слабкий розчин марганцівки. Так мию їх від інфекції. Вода має бути до 40 градусів, аби рука ледве відчувала перепад температури. Потім полощу в чистій. Витираю випрасуваним чи вивареним рушником, загортаю кожен у газету. Складаю в кімнаті на столі, щоб не торкались один одного.

Помідори не зберігають у холодильнику чи погребі. У теплі вони довше не псуються.

 

Зараз ви читаєте новину «Помідори обробляють часником і сіллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі