четвер, 28 липня 2022 00:10

Мурах знищують компотом із борною кислотою

— Мурахи на городі — ціла проблема. Бо тільки з'являться — чекай на попелицю, — каже 39-річна Ольга Волощук зі Сміли на Черкащині. — Завелися під молодими яблунями, розмножилися на цибулю й огірки, все знищували.

Жінка вивела мурах розчином із борної кислоти. Додала її 20 г у 250 мл солодкого фруктового компоту.

— Мурахи живуть сім'ями, — продовжує. — Як і бджоли, мають матку, люблять солодке. Я беру свіжий вишневий компот, розчиняю в ньому кислоту. Можна взяти солодку воду з медом чи цукром. Наливаю розчин у пластикову пляшку, роблю дірку у пробці. Тоненькою цівкою поливаю шляхи мурашок і місце, де живуть їхні колонії. А також навколо стовбурів дерев. Борна кислота вбиває мурах не одразу. Встигають нагодувати нею матку з личинками.

Мурахам подобається медяна роса, яку виділяють личинки попелиці. Тому ці види комах живуть поряд.

— Після личинок попелиці лишається скручене листя, що всихає. Важливо боротися з мурахами й попелицею одночасно. Метеликів можна труїти біопрепаратами з прилипачем.

Колонії мурах з'їдають насіння.

— У місцях їхнього поселення воно зникає. Цьогоріч двічі пересівала цибулю, з якої вирощую сіянку. Перший раз зійшло місцями. Досіяла густіше. А воно теж не зійшло. Сапою розрила те місце — а там колонії мурах.

Їх можна виводити сумішшю харчової соди й цукру.

— У мурахах є багато мурашиної кислоти, — каже Ольга Волощук. — Вона вступає в хімічну реакцію із содою, вбиває комах.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Мурах знищують компотом із борною кислотою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі