четвер, 28 липня 2022 00:30

Іржу в саду поширює ялівець

Автор: ФОТО НАДАНЕ ЛЮДМИЛОЮ ДАЦЬКО
  Іржа вражає листя й пагони одразу після цвітіння. Найбільшого розвитку хвороба досягає в середині літа. Тоді на нижній стороні зараженого листя утворюються сосковидні нарости — ецидії
Іржа вражає листя й пагони одразу після цвітіння. Найбільшого розвитку хвороба досягає в середині літа. Тоді на нижній стороні зараженого листя утворюються сосковидні нарости — ецидії

— Кілька років боролася з іржею на груші, — говорить 40-річна Лідія Шевчук із села Червона Слободи під Черкасами. — Обприскувала різними препаратами, обривала й вивозила уражене листя. Нічого не допомагало, доки не знищила розсадник зарази. Ним виявився ялівець у дворі.

Іржа — поширене грибкове захворювання плодових дерев. Вражає листя, поширюється на гілки.

— Раніше іржа зустрічалася лише в південних областях України і на північному Кавказі, — розповідає садівниця 46-річна Людмила Дацько із села Дударків Бориспільського району на Київщині. — Зі зміною клімату поширилася по всій Україні. Її розносить ялівець, на гілках якого живе.

Спори іржі розлітаються далеко від уражених дерев.

— Науковці довели, що спори розносяться на відстань до 40 кіломет­рів, — продовжує Дацько. — Я бачила уражену грушу за 3 кілометри від найближчих дерев.

Багаторічні спори грибка найактивніше множаться навесні, коли вогко. Вітер переносить їх на інші дерева, найчастіше — на груші.

— Іржа вражає листя, молоді пагони, плоди. Це відбувається одразу після цвітіння. Але найбільшого розвитку хвороба досягає в середині літа. Тоді на нижній стороні зараженого листя утворюються сосковидні нарости — ецидії. В них дозрівають спори гриба, які можуть повторно заразити ялівець. Цю хвою не раджу вирощувати на присадибних ділянках або поблизу них.

Уражене листя опадає, чим послаб­лює імунітет дерева і знижує його зимостійкість.

— Погіршується і якість плодів, — продовжує Людмила Дацько. — Уражені дерева наступного року не родять.

Іржу лікують препаратами з міддю, яка знищує спори гриба.

— Обприскувати слід і грушу, і ялівці. В останнього особливо ретельно обробляють гілки і стовбур. Ранньою весною, в березні, огляньте ялівець. Якщо гілки уражені, то на них з'являються потовщення, в квітні виростають желеподібні бурі нарости. Обробляти треба при температурі вище 10 градусів препаратами фалькон, тезис, альто супер. Або іншими, які містять тебуконазол, флутріафол, ципроконазол, пропіконазол, протіоконазол та їхні суміші.

Вдруге обробляють цими ж фунгіцидами при температурі вище +15°C.

— Найкраще — на початку цвітіння груші, по рожевих бутонах. Якщо ураження було сильне, після відцвітання обробляють втретє.

Опале хворе листя радить вивезти з двору або глибоко закопати.

— Там воно перегниє й іржа не вилізе. Можна спалювати, але робити це в населених пунктах заборонено законом, — каже Людмила Дацько.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Іржу в саду поширює ялівець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі