середа, 06 березня 2024 19:39

Репетиція президентських виборів у США. До чого готуватись Україні?

В ніч на 6 березня 2024-го у США визначалися хто буде основними кандидатами на президентство. Як цей вибір впливає на Україну і що уже змінилося для нас, - з'ясовувала Gazeta.ua.

Одним махом

У США виборча система складніша, аніж в Україні: спочатку змагаються претенденти на кандидатство всередині своїх партій. У нас це схоже на рейтингове голосування за кандидатів на ті чи інші посади. Отже, претенденти спочатку пробують свої сили на зібраннях (кокусах) однодумців та на партійних зборах (праймеріз).

"Супервівторок" - цього разу 5 березня - має таку назву тому, що кокуси та праймеріз відбуваються одночасно у 15 американських штатах. Зокрема у Алабамі, Арканзасі, Каліфорнії, Колорадо, Мені, Массачусетсі, Міннесоті, Північній Кароліні, Оклахомі, Тенесі, Техасі, Вермонті та Вірджинії, - праймеріз Республіканської та Демократичної партій. На Алясці та у штаті Юта - кокуси республіканців. Демократи свої кокуси проведуть у Юті та в Американському Самоа. Результати кокусів демократів у штаті Айова, хоча і були проведені ще у січні 2024 року, опубліковано тільки 5 березня, щоб не порушувати дати, котрі заздалегідь визначені Національним комітетом демократів.

Генеральна репетиція

Оскільки у Сполучених Штатах голосують спеціально обрані люди (зареєстровані виборники, які представляють певну кількість виборців), то претенденти змагатимуться за їхню прихильність. І саме у супервівторок стають зрозумілими симпатії понад третини таких виборників. У "перекладі" на нашу виборчу систему, це близько 30% голосів. Тому Super Tuesday вважається ще й генеральною репетицією виборів, бо стає зрозуміло, хто саме буде змагатися за Білий дім. Утім, офіційно висувати кандидатів республіканці та демократи будуть аж влітку. Результати голосувань 5 березня багато в чому визначають подальший трек президентських перегонів у США.

І не тільки там. Наприклад, в Україні ще до початку голосувань у США стало відомо про скасування пленарних засідань Верховної Ради на наступний тиждень.

"Усі - пішли. На фронт?"

Саме цього тижня очікувалося, що депутати мали розглядати у другому читанні законопроєкт про мобілізацію, до якого подано понад 4 тис правок. Окрім того, на розгляд 6-7 березня, як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, готувалися 48 законопроектів, чимало з яких євроінтеграційні. "Але коаліція вирішила, що, раз багато хто не приїхав з партнерів з "відрядження", то і не треба збиратися. Місяць…", - зауважив він. Лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія пояснив, що депутати більше працюватимуть з військовими, зокрема, на передовій, та зосередяться на завданнях, що напряму впливають на отримання допомоги від партнерів. "Коли воно (завдання) буде виконане, - вони повернуться до роботи у сесійній залі", - пояснив очільник монобільшості. Утім, народний депутат Олексій Гончаренко озвучив іншу версію - пленарки були скасовані через обурення опозиції, представників якої не випускали з країни у закордонні відрядження.

Перемогла дружба

Тим часом Сполучені Штати Америки підійшли до супервівторка з кількома інтригами.

Республіканці

Хоча безсумнівним лідером супервівторка у Республіканській партії називали екс-президента Дональда Трампа, його конкурентка Ніккі Гейлі також має підтримку. На користь Трампа стало рішення Верховного суду США, який скасував вердикт суду штату Колорадо про заборону Трампу балотуватися через підбурювання до заколоту.

Автор: eastnews.ua
 

Нагадаємо, що йшлося про штурм Капітолію 6 січня 2021 року. Окрім того, напередодні супервівторка екс-президент переміг на кокусах у Північній Дакоті. Але Ніккі Гейлі того ж дня виграла свій перший праймеріз у штаті Вашингтон (понад 62% проти 33% у Трампа). Наразі Проти Трампа є офіційні обвинувачення, за якими ще тривають судові процеси.

Хто така Ніккі Гейлі?

Автор: eastnews.ua
 

Ніккі Гейлі - колишня постійна представниця США при ООН та екс-губернаторка штату Південна Кароліна. На відміну від Дональда Трампа, її позиція по Україні близька до позиції Джо Байдена та демократів.

Демократи

Американські спостерігачі не очікували сюрпризів - єдиним реальним кандидатом вбачали чинного президента США Джо Байдена.

Автор: eastnews.ua
 

Сильних конкурентів він не мав. Але несподіванка таки сталася: за опитуванням Інституту державних досліджень Каліфорнійського університету у Берклі, Стів Гарві від Республіканської партії отримує 27% голосів, а його суперник від Демократичної партії Адам Шифф - 25%.

Каліфорнія вважається одним із базових штатів підтримки Демократичної партії, тому на особливість виборів сенатора звернули увагу не лише американські експерти. Адже у Каліфорнії близько 19% виборців, за даними того ж опитування, не визначилися, що відсилає до балотування Байдена у штаті Мічиган у лютому 2024 року. Тоді не визначилися близько 13% виборців. Ці доволі високі відсотки, гіпотетично, можуть стати основою для третьої сили.

Дебати і результати

Але підсумки супервівторка поки що не залишають ймовірній третій силі жодних шансів. У республіканців на всіх праймеріз та кокусах очікувано переміг Дональд Трамп, Ніккі Гейлі зборола його тільки у Вермонті. Та потім вона оголосила про вихід з перегонів.

У демократів ще переконливіше переміг Джо Байден. Але й у нього був конкурент - в Американському Самоа чинного президенте здолав інвестор Джейсон Палмер, мало кому відомий демократ, котрий критикував політику Байдена.

 

Переможці виголосили промови. Дональд Трамп очікує єднання Республіканської партії, "це станеться дуже швидко". Це не та єдність, котра потрібна нашій партії, заявила тоді прес-секретарка Ніккі Гейлі Олівія Перес-Кубас, бо чимало виборників-республіканців глибоко занепокоєні політикою Дональда Трампа. Решту промови Трамп присвятив критиці роботи свого вірогідного суперника Джо Байдена.

А той, у свою чергу, натякнув на загрозу демократії в особі Трампа і закликав "боротися за право голосу та громадянські права… Це наша битва. Разом переможемо".

Отже, чинний та екс-президент говорили сутнісно про одне й те саме - про єдність. Тобто, про те, чого так чекає й Україна від США та їх Палати представників: рішення по законопроєкту щодо допомоги.

Ще нічого не вирішено

Нині документ за подачі спікера-республіканця Джонсона завис на шляху до зали Конгресу. Відповідно, якщо Трамп набирає голосів, позиції протрампістів у Палаті представників посилюються. А екс-президент має шанси виграти номінацію (стати кандидатом у президенти від партії), бо є позасистемним кандидатом, вважає політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач. "Він позиціонував себе як борець з істеблішментом. Відповідно, люди, які не належать до істеблішменту, почали сприймати його як виразника своїх інтересів". Судові справи щодо Трампа, особливо якщо будуть звинувачувальні вироки (перші засідання 25 березня і 25 квітня), можуть відвернути від нього симпатії законослухняних американців. Адже йдеться про порушення у фінансовій сфері та заклики до заколоту, що тягне за собою заборону балотуватися.

"За таких обставин республіканці можуть висунути того, хто й не брав участі у праймеріз", - припускає провідний науковий співробітник Інституту історії НАН України Андрій Мартинов. "Але це вже форс-мажор", - додає експерт.

На думку Володимира Горбача, ще залишається багато простору для різних рішень до голосування у листопаді (вибори у США 5 листопада 2024 року). Наприклад, демократи можуть посилити Байдена молодим кандидатом у віце-президенти, який був би здатен, у разі чого, виконувати обов'язки господаря Білого дому. Андрій Мартинов припускає, що таким молодим віце може стати Мішель Обама.

Наші гроші та американські перегони

Утім, не виключено, що увага України до супервівторка є й надмірною. Як розповів Gazeta.ua Андрій Мартинов, доля законопроєкту про допомогу нам більше залежить від виборів до Конгресу і Сенату, які також відбудуться 5 листопада 2024 року. "Ті конгресмени і сенатори, що не мають шансів бути обраними повторно, можуть розблокувати процедуру голосування", - вважає він. Звісно, трампісти у Конгресі наполягатимуть на вирішенні питання про кордон з Мексикою, тому, прогнозує Мартинов, це питання може не отримати вирішення не лише й березні, а й у квітні. Тим паче, що на столі міжпартійних переговорів ще й державний бюджет США.

Ми знаємо, що вони (Трамп і Байден) змагатимуться, тому маємо готуватися до двох сценаріїв, наголосив Володимир Горбач. На його думку, за перемоги Трампа Україні потрібно буде робити ставку на Європу, "можливо, шукати ще партнерів… У нас немає інших варіантів, ніж опір російській агресії".

Зараз ви читаєте новину «Репетиція президентських виборів у США. До чого готуватись Україні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі