понеділок, 21 серпня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"І командири, і солдати-ветерани зараз в кращій формі, ніж ще півроку-рік тому" - The New York Times

"І командири, і солдати-ветерани зараз в кращій формі, ніж ще півроку-рік тому" - The New York Times

Стаття у виданні The New York Times

За 18 місяців війни українська земля переважно переходила з рук до рук раптовими ривками. Росія захопила масу території на початку, а Україна відвоювала її шматки у драматичних контратаках. Зараз, через 10 тижнів після початку найамбіційнішого контрнаступу з великими втратами в людях та техніці, все частіше виникають запитання, чи зможе Україна пробити російські позиції.

Незважаючи на виснажливі бої, українські сили на більшій частині 600-кілометрового фронту просуваються вперед, і командири, і солдати-ветерани кажуть, що зараз вони в кращій формі, ніж 6 чи 12 місяців тому.

"Якщо рік тому ми вели оборонні дії, у нас було завдання стримати супротивника, то тепер маємо можливість наступати", - сказав на передовий полковник Дмитро Лисюк, командир 128-ї гірничо-штурмової бригади.

Українські офіцери майже завжди оптимістичні. Навіть якщо контрнаступ поки що дав лише сумнівні результати, оскільки українські війська були уповільнені щільними російськими мінними полями та постійною вогневою міццю.

Війна, швидше за все, триватиме ще як мінімум кілька років

Їхній оптимізм стримується усвідомленням, що війна, швидше за все, триватиме ще як мінімум кілька років. Деякі командири навіть говорять про перманентний стан конфлікту.

Але полковник Лисюк та інші лідери, опитані останніми тижнями, вказують, що вони називають рядом змін, які обнадійують. Їхні підрозділи навчені та оснащені краще, ніж будь-коли, завдяки допомозі Заходу на мільярди доларів.

Вони вигадали, як керувати навчанням нових солдатів і як продовжувати поповнювати свої ряди після втрат, навіть продовжуючи боротися. Майже кожен підрозділ виріс у професійному та кількісному сенсах - батальйони перетворилися на бригади, а добровольчі групи на формальні армійські підрозділи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Західна артилерія більшої дальності і, зокрема, касетні боєприпаси, нещодавно надані США, довели свою ефективність у знищенні не тільки скупчень російських військ, а й російської бронетехніки та артилерійських систем.

Декілька командирів заявили, що російські підкріплення стримуються, не бажаючи наближатися до зони досяжності українських знарядь.

Росіяни не можуть підійти ближче, інакше будуть знищені

"Вони не можуть підійти ближче, інакше будуть знищені", - сказав лейтенант Ашот Арутюнян, командир підрозділу дронів Української добровольчої армії. За його словами, Росія вдалася до інших видів зброї, внаслідок чого застосовує більше авіабомб та ракетних ударів.

Він показав відео зі своїх безпілотників, на яких видно пошкоджену російську бронетехніку. Величезні вирви у землі від російських авіабомб та ракет С-300 в українських населених пунктах по всій лінії фронту.

Навіть якщо це не призведе до швидкого захоплення території, контрнаступ сигналізує про зміну перспектив для українських солдатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Більше року таким частинам, як 128-а гірничо-штурмова бригада, було наказано утримувати оборону вздовж Запорізького фронту, що часто було нестерпним завданням для захисту окопів та укріплених позицій під постійними бомбардуваннями. Полковнику Лисюку доручили відновити бригаду після того, як у грудні вона зазнала великих втрат.

У червні його війська зіграли свою роль у перші тижні контрнаступу, відбивши кілька сіл у стратегічному районі біля річки Дніпро та на перехресті, яке веде на південь до Чорного моря та на захід до ЗАЕС.

Полковник Лисюк відмовився сказати, які тоді були основні завдання, але сказав, що бригада їх всі виконала.

"Я скажу вам після війни", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Є три сценарії завершення війни в Україні" - Юрій Пойта

Про те, наскільки жорстокими були бої, свідчить те, що просування становило лише кілька кілометрів. За його словами, росіяни висунули підкріплення, і штурм сусіднього села не увінчався успіхом.

Однак полковник Лисюк залишився незворушним.

"Це не маленька робота. Деякі напрямки – більш пріоритетні для розвитку успішного контрнаступу", - сказав він.

Більшість досвідчених українських командирів заявили, що з попередніх контрнаступів вони дізналися, що головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний та його вищі генерали чудово володіють хитрощами та маневрами.

Протягом кількох місяців минулого року Україна розмовляла про контрнаступ у Херсонській області, а потім здивувала світ і багатьох своїх військових раптовим проривом російських позицій у Харківській області.

Херсонський контрнаступ розгорнувся шляхом знищення шляхів постачання росіян, що зрештою змусило росіян відступити з території на захід від Дніпра.

Дві успішні кампанії дали багатьом українським солдатам та офіцерам на фронті впевненість у всеосяжному плані генерала Залужного, навіть коли війська зазнають поразки, як і нові бригади, які очолюють контрнаступ.

"Ми були розчаровані, думали, що швидко прорвемося до моря", - сказав 30-річний заступник командира з позивним "Тайсеном" батальйону 80-ї десантно-штурмової бригади, яка воює на східному фронті.

Але "Тайсен" сказав, що у нього є друзі, що борються на півдні, і вони впевнені в перемозі.

"Тактично, хитрістю, західною технікою ЗСУ проривають їх оборону. Успіх - лише питання часу", - сказав він.

Російські війська розпочали новий наступ на північному сході України у напрямку Куп'янська, але українські підрозділи кажуть, що їм вдалося стримати їх.

"Тайсен" та інші командири кажуть, що російські війська, яких вони бачили, опинилися у гіршому стані, ніж українські.

У порівнянні з початком війни, техніка та особовий склад росіян перебувають у дуже жалюгідному стані

"У порівнянні з початком війни, їх техніка та особовий склад перебувають у дуже жалюгідному стані", - сказав "Тайсен".

Солдати та командири південного фронту заявили, що є ознаки, що українська артилерія вимотує російські підрозділи, які стоять перед ними, переважно завдяки американським касетним боєприпасам.

"Ми використовуємо їх досить ефективно. Вони прибули у середині липня. І ми постійно ними користуємось. За цей час ми знищили багато ворожої артилерії. Якщо раніше працювало 20 ворожих гармат, тепер дві-чотири. Є також ознаки, що росіяни не можуть підтримувати постійну бойову готовність", – каже полковник Лисюк.

Тактика теж мала значення, сказав заступник командира батальйону 129-ї бригади територіальної оборони із позивним "Херсон".

41-річний колишній урядовець очолив свій підрозділ у комбінованому штурмі села Нескучне на початку контрнаступу. За його словами, його люди закріпилися у селі і три дні билися у ближньому бою.

"Росіяни намагалися контратакувати, намагалися нас видавити, оточити, але все сталося так, як ми передбачали. У нас також була потужна підтримка з боку артилерії та вищого командування", - сказав він.

Коли російські війська почали відступати, їхні війська обстріляли поле бою ракетами, вбивши своїх людей.

"Вони досить багато поховали своїх хлопців", - каже "Херсон".

Нерішучість іноді коштувала українцям більшої кількості життів

Більшість українських командирів заявили, що їхні лідери набагато більше дбають про життя своїх людей, аніж російське командування про свої війська. Дехто казав, що нерішучість іноді насправді коштувала українцям більшу кількість життів.

Офіцер сил спеціальних операцій Олексій, підрозділ якого втратив 15 осіб за чотири дні невдалих штурмів одного села на початку контрнаступу, сказав: "Якби у нас був більш жорсткий наказ, що у нас немає вибору, маємо взяти поселення, ми хотіли б його взяли".

Натомість командири відклали операцію, давши росіянам час замінувати окопи, сказав він. Потім, коли перша атака зіткнулася з труднощами, командири відступили, щоб перегрупуватися, замість посилати підкріплення.

"Якби ми зробили це одним ривком, то досягли б успіху і втратили менше людей. Вони думали: "Ми намагатимемося втратити менше людей", і зараз майже вся наша група лежить по лікарнях", - каже він.

Те, як довго обидві сторони зможуть зазнавати таких втрат, тепер може стати вирішальним для майбутнього перебігу війни. Росія може залучити населення, яке втричі більше, але українські командири неодноразово вказували на ключову різницю між двома сторонами – українці борються за порятунок своєї країни.

"Не має значення, скільки мине часу. Було б чудово, якби росіяни скінчилися за тиждень. Якщо довше – у нас немає вибору", – сказав "Херсон".

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"І командири, і солдати-ветерани зараз в кращій формі, ніж ще півроку-рік тому" - The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі