понеділок, 23 вересня 2024 15:45

Обвинуваченого у хабарництві "слугу" Одарченка випустили до Румунії

Обвинуваченого у хабарництві "слугу" Одарченка випустили до Румунії
Андрій Одарченко обирався до Верховної Ради по округу у Харкові від партії "Слуга народу". Фото: Facebook-сторінка

Народного депутата від партії "Слуга народу" Андрія Одарченка, обвинуваченого у спробі підкупу голови Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури, випустили до Румунії і він попросив там притулок.

Про це повідомили "Українська правда" і Центр протидії корупції.

"За наявною в органах досудового розслідування інформацією, Одарченко перетнув державний кордон поза межами пункту пропуску з Румунією і після цього звернувся навіть до державних органів Румунії з заявою про отримання притулку в цій державі", - сказала прокурорка на засіданні Вищого антикорупційного суду.

Прокурорка повідомила, що 19 вересня водій Одарченка розповів, що за два дні до цієї дати Одарченко попросив висадити його у центральній частині міста, віддав водію свої мобільні телефони і попросив поставити їх на зарядку. Одарченко також сказав, що сам добереться до Верховної Ради і назад.

Із того часу водій не бачив нардепа і не знав, як із ним зв'язатись.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепа Дмитрука, якого випустили за-кордон, а потім оголосили підозру, заочно арештували

Повідомляється, що голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відрядження для виїзду Одарченка за кордон не оформляв.

Прокурорка Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у зв'язку з втечею депутата внесла клопотання про стягнення застави. Також є клопотання про зміну запобіжного заходу з застави на варту.

Суддя ВАКС Віктор Ногачевський задовольнив клопотання прокурора САП і стягнув у дохід держави 15 млн грн застави, внесеної за Одарченка.

Суддя також змінив запобіжний захід нардепу з застави на взяття під варту.

18 вересня Одарченко не прийшов на засідання ВАКС, де його судять за обвинуваченням у корупції. Тоді прокурорка заявила, що є оперативна інформація, що нардеп перебуває за кордоном. Одарченка оголосили у розшук.

Одарченка обвинувачують у спробі підкупити в 2023 році тодішнього голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма біткоїнами в обмін на сприяння в отриманні грошей із фонду ліквідації наслідків збройної агресії на ремонт будівель Державного біотехнологічного університету, де нардеп продовжує обіймати посаду ректора (дію контракту призупинено).

Дії Одарченка кваліфікували як спробу дати хабар. Санкцією статті передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до 10 років.

Це перша в історії антикорупційних органів неправомірна вигода, яку вдалося задокументувати у криптовалюті.

Андрій Одарченко у 2019 році обирався до Верховної Ради по округу в Харкові від партії "Слуга народу". Член Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики. У листопаді минулого року його виключили з партії "Слуга народу".

Зараз ви читаєте новину «Обвинуваченого у хабарництві "слугу" Одарченка випустили до Румунії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі