середа, 12 жовтня 2022 14:35

Спецтема: Війна Росії проти України

"Світ має зрозуміти справжні причини війни": Боррель визнав проблеми з безпекою у ЄС

"Світ має зрозуміти справжні причини війни": Боррель визнав проблеми з безпекою у ЄС
У ЄС не вірили, що РФ почне війну, а Україна так запекло чинитиме опір. Фото: eastnews.ua

Євросоюз не вірив попередженням Сполучених Штатів Америки про те, що Російська Федерація готує повномасштабну війну проти України.

Верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель визнав недоліки в безпековій політиці блоку на загальній зустрічі послів ЄС у Брюсселі цього тижня, передає Gazeta.ua.

"Війна триває. Ми не передбачали, наскільки ефективно Україна чинитиме опір. І ми не вірили, що ця війна буде. Я маю визнати: ми дуже неохоче вірили, коли американці говорили, що росіяни нападуть", – заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Потрібно більше" – генсек НАТО закликав держави Альянсу надати Україні ще систем ППО

У лютому Боррелю телефонував глава американського Держдепу Ентоні Блінкен та попереджав, що вторгнення ось-ось почнеться.

"Уже через два дні російські військові бомбили Київ. Але ми не вірили, що це станеться, і не передбачали, що Україна готова чинити опір так запекло і так успішно, як вона це робить. Безумовно, завдяки нашій військовій підтримці, без якої це було б неможливо", – додав він.

У Євросоюзі також не передбачили масової мобілізація в РФ та ядерних погроз російського диктатора Володимира Путіна.

"Гадаю, усі ви читали і перечитували останню промову Путіна, коли він оголосив про анексію. Кожен європейський громадянин повинен прочитати цю промову. Світ має зрозуміти, що означає його ставлення до Заходу і якими є справжні причини війни", – сказав глава дипломатії ЄС.

Верховний представник Європейського Союзу із зовнішньої політики Жозеп Боррель закликав блок із 27 країн виділити додаткові кошти для військової підтримки України.

Раніше ЄС уже надав €2,5 млрд українській армії у вигляді п'яти траншів по €500 млн з Європейського фонду миру.

Зараз ви читаєте новину «"Світ має зрозуміти справжні причини війни": Боррель визнав проблеми з безпекою у ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі