четвер, 04 липня 2024 05:34

"Коней лишали гнити. Щоб забирати їх, не було й мови" - люди божеволіли від спеки

"Коней лишали гнити. Щоб забирати їх, не було й мови" - люди божеволіли від спеки
Мати вкладає дітей на вулиці під час спеки у Нью-Йорку в 1911-му Фото: Getty Images

4 липня 1911-го на східному узбережжі США зафіксували рекордну спеку. Температура понад 40°С трималася майже два тижні. Загинули більше 2 тисяч людей. У Нью-Йорку зафіксували 211 смертей.

Червень того року був звичним. На початку липня у регіон прийшло спекотне повітря. За півгодини температура різко піднялася на кілька градусів. Залізничне полотно деформувалося. Пошта припинила працювати. З човнів витікала смола. Фабрики закрили.

Нью-Йорк не був готовим до такої спеки і вологості. Системи вентиляції працювали погано. Квартири були перенаселеними. Почали фіксувати смерті від перегріву. Наймолодшою жертвою було двотижневе немовля. Люди скаржилися на головний біль, запаморочення, дезорієнтацію, попечену шкіру і галюцинації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аномальна спека: пожежа вщент знищила місто

Люди в Бостоні і Нью-Йорку йшли ночувати в парки. Згадували, що немовлята плакали від спеки цілу ніч. Люди божеволіли - кидалися під потяги, стрибали з мостів. Коні гинули просто на дорозі.

"Коней лишали гнити. Про те, щоб забирати їх кудись не могло бути й мови", - згадував Пітер Джонсон.

За кілька днів спека трохи відступила. Але вологість залишалася дуже високою. Пік смертей фіксували між 7 і 10 ранку.

Фермери не могли працювати. Температура на вулиці була такою високою, що віск свічок танув. Понад 200 людей утопилися в океані, річках і озерах.

Вулиці поливали водою. У парках розставили безкоштовні бочки. Мер Нью-Йорка наказав усіляко сприяти компаніям, які доставляють лід. Без нього їжа одразу псувалася. У трамваях можна було їздити безкоштовно.

Спека спала після бурі 13 липня. Тоді блискавками у Бостоні убило п'ятьох людей.

У Британській Колумбії, найзахіднішій провінції Канади з 25 червня від аномальної спеки раптово померли щонайменше 486 людей.

Зараз ви читаєте новину «"Коней лишали гнити. Щоб забирати їх, не було й мови" - люди божеволіли від спеки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі