пʼятниця, 05 липня 2024 12:00

Слов'янськ і Краматорськ звільнили від окупантів - як це було
8

Військових у Слов'янську підтримала авіація
Фото: galinfo.com.ua
До звільнення міста були залучені підрозділи Національної гвардії України, "Альфа" СБУ
Російські війська влаштували на вулицях Слов'янська велику кількість блокпостів

Українські війська звільнили Слов'янськ та Краматорськ 5 липня 2014-го від бойовиків ДНР і російських військових.

Слов'янськ і Краматорськ стали першими містами на Донбасі, які 12 квітня 2014-го захопили російські диверсанти. Розташовані на межі Донецької, Луганської та Харківської областей. Бойовики вчинили терор серед місцевого населення: у полон брали тих, хто розмовляв українською мовою. Заручників катували і обстрілювали житлові квартали. Було мародерство, не працювали дитсадки та школи.

Від обстрілів постраждали 34 житлові будинки та інші споруди, в тому числі — чотири школи. Збитки від руйнувань склали 1,5 млрд грн.

Спроби визволити Слов'янськ від окупантів 13 та 24 квітня виявилися невдалі. Проти терористів застосували авіацію. 3 травня сили АТО закріпилися на стратегічній висоті Карачун поблизу Слов'янська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські диверсанти захопили Слов'янськ

5 липня бойовики залишили Слов'янськ та втекли до Донецька. Над міськрадою встановили український прапор. Утікаючи, окупанти залишили величезні арсенали зброї російського виробництва.

За весь період боїв за Слов'янськ Україна втратила 70 військових. Знищили 470 ворогів.

Бої в околицях Краматорська тривали у травні та червні. До звільнення міста були залучені підрозділи Національної гвардії України, "Альфа" СБУ. Після поразки в Слов'янську, бойовики ДНР та росіяни покинули і Краматорськ. Його зайняли українські війська. Краматорськ оголосили тимчасовим центром Донецької області.

Україна відновила повноцінну життєдіяльність деокупованих міст. Збройні сили України забезпечують захист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Машина горіла всі 300 км до аеропорту: український полковник посадив палаючий літак

Вісім років тому, 13 червня 2014-го, Збройні сили України вперше звільнили Маріуполь від російських загарбників. З 13 квітня 2014 року, місто контролювали проросійські терористичні формування так званої ДНР.

Операцію зі звільнення Маріуполя успішно провели сили підрозділів "Азов", "Дніпро-1" і 79-ї аеромобільної бригади.

Нині Маріуполь знову знаходиться під російською окупацією. Однак в Офісі президента та ЗСУ заявляють, що місто обов'язково знову повернеться під контроль України.

Зараз ви читаєте новину «Слов'янськ і Краматорськ звільнили від окупантів - як це було». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі