пʼятниця, 05 липня 2024 11:35

Почав вивергатися найвищий вулкан Європи

Почав вивергатися найвищий вулкан Європи
На Сицилії знову прокинувся найвищий вулкан в Європі. Фото: eastnews.ua

На італійському острові Сицилія почав вивергатися найвищий вулкан Європи Етна.

У четвер виверження трапилося в одному з найбільших кратерів вулкана під назвою "Ворагін", повідомляє La Repubblica.

"Навколо вулкана розташувалися понад 10 відеостанцій. Збільшення тремору протоків магми працівники Інституту геофізики і вулканології спостерігали протягом трьох тижнів. Магма вивергається через відносно новий кратер: його відкрили лише на початку 2015 року. Тріщини навколо нього досягають температури 600 градусів", - пише видання.

За свідченнями очевидців, під час виверження "Ворагіна", який спав упродовж 4 років, було чути гучні звуки, ніби від вибухів. Після цього він викинув назовні попіл, дим, а також велику кількість шматків розпеченої породи.

Пілотів попередили про небезпечні стовпи попелу. Водночас фахівці стверджують, що загрози немає. Найближчий міжнародний аеропорт Фонтанаросса працює у звичному режимі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Філіппінах евакуюють сотні людей через стихійне лихо

Етна - активний вулкан, розташований на східному узбережжі Сицилії, поруч із містами Мессіна та Катанія. Це найвищий діючий вулкан у Європі, але точну його висоту сказати важко. Вона змінюється з кожним виверженням. Орієнтовно це понад 3,3 тис. м. Зараз він на 22 м нижчий, ніж був 1865 року.

Вулкан спалахує кілька разів на рік, вивергаючи лаву і попіл високо над островом Сицилія. Кожні 150 років внаслідок виверження руйнується одне з селищ, розташованих поруч із вулканом. Згідно з різними даними, в горі Етна розташовано від 200 до 400 вулканічних кратерів.

В Ісландії почалося потужне виверження вулкана. Спалах стався на південь від столиці Рейк'явіка, на півострові Рейк'янес, де проживає 30 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «Почав вивергатися найвищий вулкан Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі