середа, 13 вересня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія зараз робить більше ракет, ніж до санкцій і повномасшабної війни ‒ The New York Times

Росія зараз робить більше ракет, ніж до санкцій і повномасшабної війни ‒ The New York Times
Країна-агресорка РФ обходить експортний контроль через Вірменію. Фото: ТАСС

Країна-агресорка Російська Федерація обійшла санкції та експортний контроль і збільшила виробництво ракет вище за довоєнний рівень.

Про це повідомило американське видання The New York Times.

За оцінками посадовців Сполучених Штатів Америки, внаслідок санкцій РФ різко уповільнили виробництво ракет та іншого озброєння на початку війни у лютому 2022 року як мінімум на шість місяців.

Але до кінця минулого року оборонно-промислове виробництво в РФ знову почало набирати обертів, кажуть анонімні джерела.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії розбився бомбардувальник

Видання зазначає, що РФ обійшла американський експортний контроль. Росія використовує свої розвідувальні служби та Міноборони для управління незаконними мережами осіб, які контрабандою переправляють ключові компоненти, експортуючи їх до інших країн, з яких їх легше доставити до Росії.

Наразі РФ відчуває брак деяких видів озброєнь. Наприклад, крилатих ракет повітряного базування Х-55.

Однак інших типів ракет у російської армії на складах зараз більше, ніж до початку війни, кажуть джерела видання, знайомі з даними західної розвідки.

За їхніми словами, Росія обійшла експортний контроль США за допомогою мереж агентів. Ключові компоненти для крилатих ракет переправляють контрабандою у треті країни, звідки їх доставляють російським замовникам.

За даними NYT, РФ закуповує не чіпи більш високого класу, експорт яких легко відстежити, а комерційні, які використовуються з найрізноманітнішою метою.

А експортний контроль обходить через Туреччину і Вірменію.

Високопосадовець в одному із західних міністерств оборони зазначив, що до війни російський військово-промисловий комплекс міг виробити 100 танків на рік, а зараз ‒ 200.

Інші джерела припускають, що РФ може виробити до 2 млн артилерійських снарядів на рік, або вдвічі більше, ніж спочатку припускали західні розвідувальні служби.

Зазначається, що РФ зараз виробляє більше боєприпасів, ніж США та Європа. За оцінкою високопоставленого чиновника Міністерства оборони Естонії Кусті Сальма, виробництво боєприпасів у Росії зараз усемеро вище, ніж на Заході.

У липні США і Канада розширили санкції проти російських фізичних і юридичних осіб. У "чорні списки" потрапили, зокрема, російські платіжні системи.

Торік запрацювало ембарго на постачання російської нафти у країни Європейського Союзу. Рада ЄС встановила граничну ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з Росії на рівні $60 за барель.

Зараз ви читаєте новину «Росія зараз робить більше ракет, ніж до санкцій і повномасшабної війни ‒ The New York Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі