понеділок, 27 травня 2024 18:09

Порошенко: на Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілях в Росії

Порошенко: на Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілях в Росії
Петро Порошенко взяв участь у Парламентській асамблеї НАТО. Фото: eurosolidarity.org

Петро Порошенко, який бере участь у Парламентській асамблеї НАТО в Софії, у коментарі журналістам повідомив, що Генсек Альянсу Єнс Столтенберг підтримує право України використовувати західну зброю для ударів по легітимним цілям у Російській Федерації. Порошенко наголосив, що на цьому наполягала українська делегація під час переговорів і це зафіксовано у Декларації, присвяченій Україні.

"Перше, що відбулося тут, в Софії - змінилася назва. І це не просто зміна назви, а це зміна сутності. Два роки я боровся за те, щоб змінити позицію наших партнерів по НАТО зі слів, що "ми будемо з Україною, скільки потрібно" на слова "до нашої перемоги". І на сьогоднішній день назва Декларації - "Підтримуємо Україну до перемоги". Це зміна філософії, це не просто слова, це дії, які будуть ухвалені на саміті НАТО", - зазначив п'ятий президент.

"Друга позиція, яка також була визначальною - і під час вчорашньої, і сьогоднішньої зустрічі з Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, якого я знаю десять років, який є дуже великим другом України. Саме Столтенберг сформулював редакцію пункту в Декларації, присвяченій Україні в ПА НАТО, де було зазначено: Україна має право використовувати зброю, яка надається західними партнерами, для легітимних цілей на території РФ", - сказав Порошенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг закликав дозволити Україні обстрілювати російську територію: у Кремлі відреагували

"Ми заохочуємо членів НАТО зняти будь-які обмеження, сьогодні це було майже одноголосно проголосовано з пропозиції української делегації з урахуванням саме слів Столтенберга. І слова генерального секретаря, безумовно, дозволили провести це так блискуче", - розповів Порошенко.

"Україна, по-перше, має право на самозахист. Україна є об'єктом агресії з боку РФ. Що таке легітимні цілі? В той час, коли вона б'є по супермаркетах, по Епіцентру, по електростанціях? Ми говоримо, що в першу чергу ми будемо вражати аеродроми, ракетні пускові майданчики і накопичення військ на кордоні з Україною для подальшого вторгнення. Це - право і відповідальність ЗСУ. Додатково це мотивує надати Україні ракети з великим радіусом дії. Це означає, що як би не пересувала Росія свої кораблі, свої літаки, ми будемо діставати їх і за 300, і за 400, і за 500, і за 1000 км. І дуже сподіваємося, що на саміті НАТО буде почуто потужний голос Парламентської асамблеї НАТО", - зазначив Порошенко.

"Вже задля цього варто було б битися, боротися, шукати підтримку. Саме тому Україна має бути присутня, ми маємо використовувати парламентський діалог, ми маємо використовувати парламентську дипломатію", - резюмує Петро Порошенко.

Союзники, які постачають зброю Україні, мають скасувати заборону на її використання для ураження військових об'єктів на території РФ.

Інакше Сили оборони не зможуть ефективно захистити територію України, особливо прикордонні райони, які жорстоко атакує агресор. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко: на Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілях в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі