субота, 03 грудня 2022 19:19

Єврорада ухвалила граничну ціну на російську нафту

Єврорада ухвалила граничну ціну на російську нафту
Граничну ціну встановили на рівні $60 за барель.. Фото: eastnews.ua

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту і нафтопродукти та оливи з Росії на рівні $60 за барель.

Рівень граничної ціни встановили у тісній співпраці з Коаліцією з обмеження цін на нафту. Він набуде чинності 5 грудня 2022 року, йдеться у повідомленні Ради ЄС.

"Обмеження ціни на російську нафту обмежить стрибки цін, спричинені надзвичайними ринковими умовами, та різко зменшить доходи, які Росія отримала від продажу нафти після розв'язання нею незаконної агресивної війни проти України. Це також сприятиме стабілізації світових цін на енергоносії та пом'якшенню негативних наслідків для енергопостачання третіх країн" – йдеться у повідомленні.

Рада ЄС ухвалила рішення про заборону морського транспортування російської нафти та нафтопродуктів до третіх країн, а також пов'язане з цим надання технічної допомоги, брокерських послуг або фінансування чи фінансової допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія назвала "небезпечним інструментом" обмеження цін на її нафту

Зробили виняток для ресурсів, які закуповуються за попередньо встановленою граничною ціною, погодженою Коаліцією щодо встановлення граничних цін.

Сьогоднішнє рішення встановлює рівень, на якому застосовується виняток, та запроваджує перехідний період тривалістю 45 днів для суден, що перевозять сиру нафту російського походження, придбану та завантажену на судно до 5 грудня 2022 року та вивантажену в кінцевому порту призначення до 19 січня 2023 року.

Механізм граничної ціни будуть переглядати кожні два місяці з для реагування на розвиток ситуації на ринку. Ціну встановлюватимуть на рівні, щонайменше, на 5% нижче середньоринкової ціни на російську нафту і нафтопродукти, розрахованої на основі даних Міжнародного Енергетичного Агентства.

Дипломати Європейського Союзу домовилися встановити граничну ціну на російську нафту, яку транспортують морем. Ціну встановили на рівні $60 за барель. Про це повідомив постійний представник Польщі при ЄС Анджей Садос та інші європейські дипломати і чиновники на умовах анонімності, розповіли The New York Times.

Країни "Великої сімки" та Австралія приєдналися до Європейського Союзу та встановили ліміт цін на російську нафту на рівні 60 доларів за барель. Очікується, що обмеження цін стимулюватиме приплив російської нафти зі знижкою на світові ринки та захистить споживачів та бізнес від глобальних перебоїв з постачанням.

Зараз ви читаєте новину «Єврорада ухвалила граничну ціну на російську нафту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі