вівторок, 11 жовтня 2022 08:58

Телескоп Hubble зробив унікальну світлину далекого космосу

Космічний телескоп Hubble Національного управління Сполучених Штатів Америки з аеронавтики та дослідження космосу зробив унікальну світлину кульового скупчення Terzan 1, яке розташоване на відстані 21,8 тис. світлових років від Землі.

Зоряне скупчення Terzan 1 розташоване в сузір'ї Скорпіона, повідомляє пресслужба обсерваторії.

"Воно являє собою пов'язану гравітацією групу зірок, що обертаються навколо галактичного центру, наче єдиний супутник", – ідеться в повідомленні.

Автор: esahubble.org
  Hubble зробив нову світлину далекого космосу
Hubble зробив нову світлину далекого космосу

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Телескоп Hubble зробив унікальну світлину "танцюючих" галактик

Водночас Terzan 1 є найближчим зоряним скупченням до ядра Чумацького Шляху серед усіх відомих. Відстань між ними становить 4,2 тис. світлових років.

Космічний об'єкт відкрив французький астроном Агоп Терзан у 1960–1970-х.

Телескоп Hubble запустили на орбіту 24 квітня 1990-го. За 31 рік роботи телескоп провів понад 1,5 млн досліджень Всесвіту, на основі яких було підготовлено понад 18 тис. наукових робіт. Апарат також провів 1,2 млн цільових спостережень за 38 тис. космічних обʼєктів. Наприкінці квітня Hubble зробив світлину туманності Намисто, яка розташована на відстані 15 тис. світлових років від Землі.

Hubble також сфотографував на початку серпня спіральну галактику IC 1954 в сузір'ї Годинник. Галактика в цьому сузір'ї розташована за майже 45 млн світлових років від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Телескоп Hubble зробив унікальну світлину далекого космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі