середа, 22 травня 2024 18:47

У NASA розробляють транспортну систему для колонії на Марсі

У NASA розробляють транспортну систему для колонії на Марсі
Для Марсу створюють залізничну систему на магнітній левітації. Фото: Pexels

NASA думає над створенням залізничної системи на магнітній левітації на Марсі.

Якщо люди колонізують Марс, то це дасть можливість транспортувати вантажі через запилений і поцяткований кратерами ландшафт планети, повідомляють в агенстві.

Програма NASA Innovative Advanced Concepts оголосила шість проєктів, відібраних для другого етапу. Їм нададуть додаткове фінансування та підтримку.

Серед є роботизована транспортна система під назвою FLOAT ("гнучка левітація на треку").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колонізація Марсу: плани Маска висміяли

"Система FLOAT використовує магнітних роботів без живлення, які левітують над 3-шаровою гнучкою плівковою доріжкою. Шар графіту дозволяє роботам пасивно утримуватися над доріжкою за допомогою діамагнітної левітації, шар гнучкого контуру генерує електромагнітну тягу для контрольованого руху роботів вздовж доріжки, а додатковий шар тонкоплівкових сонячних панелей генерує енергію для основи при сонячному світлі", - йдеться у повідомленні.

Роботи FLOAT не мають рухомих частин і левітують над доріжкою, щоб не було зносу від місячного пилу. Оснащені візками машини зможуть перевозити корисні вантажі різної форми вагою до 33 кг зі швидкістю 0,5 м/с. Людей ця система перевозити не буде. Вона в основному призначена для доставки вантажів місячного ґрунту, будівельних матеріалів та обладнання астронавтам, які працюють на місячній базі.

Транспортна система має бути вкрай простою у розгортанні на місці. Залізнична система буде працювати автономно. Колії можна буде розгорнути безпосередньо на поверхні без необхідності великого будівництва.

Northrop Grumman водночас працює над власною концепцією місячної залізниці, яка зможе перевозити як вантажі, так і людей.

У рамках NIAC розробляють потенційно революційну рухову установку, яка використовує ядерний розпад для створення тяги у вигляді контрольованих порцій плазми.

Про інші проєкти поки нічого невідомо.

Оприлюднили план колонізації Марсу. Вчені Федеральної політехнічної школи Лозанни у Швейцарії описали покрокову інструкцію, як створити на Червоній планеті надійну дослідницьку станцію.

Зараз ви читаєте новину «У NASA розробляють транспортну систему для колонії на Марсі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі