вівторок, 04 червня 2013 05:15

"Захід дивиться на нас, як на молодших братів по розуму"

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Тарас Чорновіл: ”Опозиції, для початку, треба стати опозицією — бойовою, налаштованою на усунення режиму, а не підстилкою влади. Тоді, можливо, вона зможе щось робити”
Тарас Чорновіл: ”Опозиції, для початку, треба стати опозицією — бойовою, налаштованою на усунення режиму, а не підстилкою влади. Тоді, можливо, вона зможе щось робити”

Чергові вибори до органів місцевого самоврядування проведуть в жовтні 2015 року, ухвалив Конституційний суд. Так він відповів на звернення депутатів-"регіоналів" щодо дати виборів київського міського голови й до Київради. Після позачергових виборів до Київради 2008-го термін її повноважень сплив 2 червня цього року. Столичний мер добровільно пішов у відставку рік тому. Позачергові вибори мала призначити Верховна Рада, але не робить цього.

Жодних юридичних наслідків рішення Конституційного суду не має, вважає екс-нардеп Тарас Чорновіл, 49 років.

Як варто його розцінювати?

— Там є два моменти, що кардинально розходяться. Перший конституційно чіткий, другий — цілком антиконституційний.

Перша частина — про чергові вибори. Так, вони сказали, що відповідно до Конституції вони мають пройти одночасно 2015 року. Але один нюанс — це стосується суто чергових виборів, а не позачергових.

Є норма Конституції щодо термінів, на які обирають ради. Будь-яка затримка означає втрату органом правочинності. Тобто це означає, що далі починається процес самоуправства, узурпації влади, вчинення кримінальних дій.

Тож після першої частини КС мав би внести такий пункт: "У зв'язку із тим, що 2 червня спливає п'ятирічний термін Київської міськради, в Києві мають відбутися позачергові вибори". І далі пояснювати, що новообрана рада і міський голова перебуватимуть при владі не повний термін, а до 2015 року. Та через політичну кон'юнктуру КС ухвалив положення, яким унеможливив позачергові вибори. Це абсурд.

Яка ймовірність того, що Верховна Рада призначить вибори в столиці, адже це в її компетенції?

— Парламентська більшість та Партія регіонів і раніше заявляли, що чекатимуть рішення КС. Вони одразу були націлені маніпулювати цією ухвалою, тож тепер, напевно, і не призначатимуть виборів. Хіба що громадськість обуриться, Київ "стане на вуха". А зараз бачимо, що кияни не виявляють особливої зацікавленості проблемою. Це пов'язано з багатьма причинами. Зокрема тим, що столичні жителі вже були обпеклися позачерговими виборами 2008 року, коли думали усунути Черновецького. Тоді Юлія Тимошенко хотіла поставити мером Олександра Турчинова, а в результаті Черновецький отримав у Київраді ще більше представників.

Який має бути план опозиції за таких умов?

— Їй, для початку, треба стати опозицією — бойовою, налаштованою на усунення режиму, а не підстилкою влади. Тоді, можливо, вона зможе щось робити. А поки що Яценюки, Катеринчуки мріють когось там повисовувати на вибори, невідомо з якою метою. Це все не матиме наслідків.

Якщо ця Київрада ще два роки ухвалюватиме рішення, опозиція каже, вони будуть нелегітимні. Чи скасовуватимуть їх згодом?

— Хто? Рішення виконуватимуть, втілять у матеріальній формі, скажімо, витратять бюджетні кошти на щось. Як ці рішення потім скасовувати? Механізмів немає.

За ймовірної зміни влади чи засудять суддів за антиконституційні рішення?

— Ніхто їх не саджатиме. Якщо прийде повноцінна влада, всі побіжать до них. А новій владі не особливо буде потрібна юридична чистота. Їй так само знадобляться судді, які ухвалюють неконституційні рішення.

Як реагуватимуть на фактичне скасування столичних виборів на Заході?

— Для нього такий поворот є нонсенсом, узурпацією влади. Захід дивиться на нас, як на братів молодших по розуму, з якими треба співіснувати, вчити основ демократії.

Зараз ви читаєте новину «"Захід дивиться на нас, як на молодших братів по розуму"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі