середа, 11 жовтня 2023 19:05

Три найкорисніших каші, які повинні бути у вашому раціоні

Хто стежить за своїм харчуванням, той завжди цікавиться, яка каша є найкориснішою.

Деякі крупи є неймовірно багатими на корисні властивості і тому їх просто необхідно ввести до свого раціону, пише bbc.

Нутриціолог Керрі Торренс називає три каші, які потрібно їсти якнайчастіше.

Гречка

Це безсумнівно найкорисніша каша для людини. Вона є лідером за вмістом антиоксидантів серед круп. Гречка не містить глютену, який є сильним алергеном. У ній багато клітковини, складних вуглеводів і вітамінів. Фолієва і пантотенова кислота в складі крупи корисні для профілактики серцевих захворювань.

Автор: pinterest
  Гречка
Гречка

Серед харчових продуктів це один з рекордсменів за вмістом D-хіроінозитолу - речовини, яка нормалізує рівень інсуліну в крові. Тому гречка вкрай корисна для діабетиків, каже Керрі Торренс. Цей антиоксидант корисний для нормальної роботи яєчників і балансу жіночих статевих гормонів. Гречка, можливо, найкорисніша каша для жінок.

А найкориснішою лікарі вважають зелену гречку. У ній зберігається максимум поживних речовин. Хоча звичніша нам обсмажена гречка теж багата на вітаміни.

Вівсянка

Лікар Євген Комаровський підкреслює, що корисною є тільки вівсянка довгого приготування. А ось швидкорозчинна вівсяна каша - це навпаки одна з найшкідливіших круп в принципі.

У вівсянці є велика кількість вітамінів і мікроелементів, клітковини, заліза і антиоксидантів. Ця крупа відрізняється низьким глікемічним індексом, тому корисна для крові і фігури.

Автор: pinterest
  Вівсянка
Вівсянка

Бета-глюкан у складі вівса нормалізує рівень холестерину в крові і знижує ризик розвитку хвороб серця. Він сприяє зростанню числа корисних бактерій у шлунку, діючи як паливо для мікробів, і дає відчуття довгого насичення. Вівсянка - одна з найкорисніших каш для кишечника.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гречка за сім хвилин: хитрість, яка допоможе швидко зварити популярну кашу

Найкорисніша каша вранці - саме вівсянка. Ця каша допомагає швидше "запустити" травний процес, покращує здоров'я печінки і забезпечує стабільну роботу щитовидної залози.

Перловка

Перлова крупа, як і вівсянка, багата бета-глюканом, який корисний для метаболізму і забезпечує насичення їжею. У перловці міститься багато вітамінів B і K, необхідних для нормальної роботи серцево-судинної системи. Ця каша найкорисніша для серця. Часте її вживання значно знизить ризик появи тромбів і утворення бляшок.

Автор: pinterest
  Перловка
Перловка

Ще одна причина, чим корисна перлова крупа, це багатий харчовими волокнами склад. Перловка довго перетравлюється і добре насичує, при цьому не підвищуючи рівень цукру в крові.

Також корисними вважаються кукурудзяна, лляна крупи, пшоно, бурий рис.

Вівсянка, що вважається основним продуктом сніданку, пропонує більше ніж просто смачний початок дня. Овес багатий на розчинну клітковину. Вона видаляє надлишок холестерину з кровотоку і знижує опір кровоносних судин, що дозволяє контролювати кров'яний тиск.

Додавайте в ранкову вівсянку нарізані банани чи ягоди, щоб отримати заряд калію. Він допомагає регулювати кров'яний тиск, протидіючи впливу натрію. Це допомагає розслабити стінки кровоносних судин, зменшуючи тиск на них.

Крім того, ягоди багаті на антиоксиданти, які допомагають захистити кровоносні судини від пошкоджень і запалень, сприяючи кращому контролю артеріального тиску.

Зараз ви читаєте новину «Три найкорисніших каші, які повинні бути у вашому раціоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі