пʼятниця, 11 жовтня 2024 15:47

Росіянам буде важко втримати територію на Курщині

Росіянам буде важко втримати територію на Курщині
Українські військові із серпня контролюють частину Курської області. ФОТО: eastnews.ua

Росія перекинула у Курську область близько 50 тисяч військових станом на 10 жовтня, за інформацією головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Дані він озвучив у документальній стрічці в ефірі телемарафону.

Росіяни стягували війська з внутрішніх районів. Путін планує повернути Курщину під свій контроль, заявив військовий історик Михайло Жирохов.

"Про перекидання сил армії РФ українські військові говорили ще з місяць тому. Зараз це озвучив Олександр Сирський. Ситуація погіршувалась, не за день. Було очевидно, що удар росіян буде. Вони почали стягувати війська з внутрішніх районів - ті, які не були задіяні у боях на українському фронті. Тому їм знадобилося стільки часу, щоб усіх зібрати до купи. Бо ж там різні війська, з різною підготовкою, з різних внутрішніх підрозділів, ФСБ, росгвардії. Потрібен був час, щоб їх об'єднати", - сказав Жирохов.

Армія РФ вже "продавила" лівий фланг ЗСУ у Курській області, за даними DeepState. Противник намагається закріпитися в районі населених пунктів Новоіванівка та Зелений Шлях.

"По перше, абсолютно не зрозуміло, які джерела інформації у DeepState, адже там (на Курщині. – Gazeta.ua) зі зв'язком дуже погано. Я теж спілкуюсь з військовими, які там воюють. І знаю, що звідти дуже важко передавати інформацію, погано працює Starlink і немає доступу до інтернету. Як правило інформація передається із затримкою мінімум в один день. Тому я би не став говорити про таке велике просування, яке заявляє DeepState. За моїми даними, воно значно менше", - розповів експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Третій місяць Курської операції і наша ракетна програма. Зеленський звернувся до українців

Він зауважив, що втримати територію Новоіванівки та Зеленого Шляху росіянам буде важко через географічні особливості.

"Там така географія, що утримати ці населені пункти буде дуже важко", - підкреслив Михайло.

Україна зможе утримувати територію в Курській області щонайменше кілька місяців, стверджують західні ЗМІ. Михайло Жирохов погоджується із такою оцінкою.

"Плани командування ми не можемо знати. Проте можливості утримуватися на позиціях є і це очевидно. Чи є у цьому необхідність - може визначати тільки Ставка і власне Генеральний Штаб", - додав експерт.

Водночас він зауважив, що українські військові не можуть довго займатися організацією цивільного життя на Курщині.

"Україна не утворює органів влади на захоплених територіях. А це величезна проблема, тому що військові вміють воювати, але не вміють організовувати цивільне життя. Тобто, мешканців, які там зосталися - потрібно забезпечити на мінімальному рівні: їжею, електрикою. Цим зараз займаються військові, а це, м'яко кажучи, не дуже ефективно", - підсумував Жирохов.

Бої в Курській області Росії розпочалися зранку 6 серпня 2024 року, коли Збройні сили України перетнули російсько-український кордон поблизу міста Суджа.

Водночас, за даними Forbes, українські війська 20 вересня потрапили у засідку на території Курської області.

Зараз ви читаєте новину «Росіянам буде важко втримати територію на Курщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі