пʼятниця, 11 жовтня 2024 18:05

Нацбанк подав до Ради законопроєкт щодо зміни назви розмінної монети

Нацбанк подав до Ради законопроєкт щодо зміни назви розмінної монети
Нацбанк подав до Ради законопроєкт щодо зміни назви розмінної монети. Фото: maximum.fm

Національний банк України подав до Верховної Ради пакет законопроєктів щодо зміни назви розмінної монети України.

Ухвалення змін не передбачає додаткових витрат, повідомив голова Комітету ВР з питань фінансової політики Данило Гетманцев.

"Реформу, шаг якої настав не спинити", - наголосив він.

2 вересня 2024 року Нацбанк вже заявляв про наміри змінити копійку на шаг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шаг, крок чи копійка: як правильно називати українську розмінну монету

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як "копійка" фактично є символом московської окупації", - сказав Голова НБУ Андрій Пишний.

У 2025 році Нацбанк планує відкарбувати 20 млн монет.

"І лише від нас з вами зараз залежить, чи будуть це радянські копійки, чи наші українські шаги", - сказано в листі Пишного до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука.

Пишний просить підтримати ініціативу про перейменування української розмінної монети з "копійки" на "шаг". За його словами, це має повернути історичну справедливість, розірвати останні зв'язки, які поєднують українську валюту з російською та остаточно завершити грошову реформу.

"Як це і планувалося зробити ще на початку 1990-х років, коли вже було створено ескізи розмінної монети шаг та викарбувані перші експериментальні зразки таких монет", - пише голова НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк подав до Ради законопроєкт щодо зміни назви розмінної монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі