пʼятниця, 11 жовтня 2024 13:40

Копійка може стати шагом: до парламенту внесли законопроєкти

Копійка може стати шагом: до парламенту внесли законопроєкти
В Україні розмінну монету планують назвати "шагом". Фото: hvylya.net

Національний банк України уже подав до парламенту пакет законопроектів про зміну назви розмінної монети з копійки на шаг.

НБУ просить винести їх на розгляд Верховної Ради. Про це у Telegram повідомив голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він також опублікував звернення голови Нацбанку Андрія Пишного до спікера Ради Руслана Стефанчука.

Пишний просить підтримати ініціативу про перейменування української розмінної монети з "копійки" на "шаг". За його словами, це має повернути історичну справедливість, розірвати останні зв'язки, які поєднують українську валюту з російською та остаточно завершити грошову реформу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шаг, крок чи копійка: як правильно називати українську розмінну монету

"Як це і планувалося зробити ще на початку 1990-х років, коли вже було створено ескізи розмінної монети шаг та викарбувані перші експериментальні зразки таких монет", - пише голова НБУ.

В НБУ разом із експертами в галузі історії, нумізматики, археології тощо дійшли висновку, що назва "копійка" є символом російської окупації України принаймні протягом трьох століть. Вважають, що повернення до унікальної назви "шаг" дозволить відродити національні традиції у номінації грошей.

"Важливо, що ухвалення таких законодавчих змін не передбачає додаткових витрат, зокрема виробничого чи організаційно-технічного характеру з боку Національного банку. Карбування роздрібних українських шагів не передбачатиме миттєвого вилучення копійок, які перебувають в обігу. А отже, за умови планування достатнього перехідного періоду не спричинить жодних хвилювань з боку населення чи бізнесу", - йдеться у листі голови НБУ.

Національний банк на початку вересня запропонував змінити назву монети "копійка" на "шаг" для дерусифікації і відродження національних традицій у грошовому обігу. Нацбанк зазначає, що для заміни назви монети потрібні зміни до законодавства.

Нові українські монети шаги, які замінять копійки, матимуть таку саму масу і колір. Дизайн може трохи змінитися.

Зараз ви читаєте новину «Копійка може стати шагом: до парламенту внесли законопроєкти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі