субота, 20 липня 2024 11:53

"В такому режимі доведеться жити" - експерт сказав, що буде зі світлом восени та взимку

"В такому режимі доведеться жити" - експерт сказав, що буде зі світлом восени та взимку
У вересні та жовтні може взагалі не бути знеструмлень. А зима очікується об'єктивно складною. Фото: golos.com.ua

Ситуація з електроенергією невдовзі поліпшиться.

У вересні та жовтні може взагалі бути знеструмлень. Однак зима стане об'єктивно складною. Таку думку в ексклюзивному бліц-інтерв'ю для Gazeta.ua висловив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

"Сподіваюсь, відчутно краще стане вже до неділі 21 липня. І в наступні тиждень-два режим буде більш м'яким, аніж у попередні тижні. Наступне таке ступінчате поліпшення ситуації з електроенергією в Україні відбудеться в останній тиждень, в останні десять днів серпня. Далі вересень і жовтень будуть от просто комфортними. Себто у вересні та жовтні відключень може взагалі не бути", - зазначив Харченко.

Далі ставатиме складніше, бо почнуться холоди. І грудень-січень-лютий будуть складними. При цьому є кілька сценаріїв розвитку подій. Так, за першим, коли відбуваються ремонти та немає нових російських атак на об'єкти енергетики, українці проходитимуть зиму в режимі відсутності електрики лише впродовж чотирьох-шести годин на добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог знову вдарив по українській енергетиці - повідомили про наслідки

В гіршому випадку, зі слів Харченка, електроенергії може не бути від восьми до 12 годин.

Водночас експерт не виключає й відверто-песимістичного сценарію, коли повторне руйнування відновлених енергоблоків призведе до того, що доступ до електрики буде лише чотири години на добу, шість годин на добу - в такому режимі доведеться жити.

"А в цілому обмеження електроенергії з нами - що найменше на два роки, до кінця 2026 року. Не бачу перспектив, як у цілому швидше можна відновити енергетику, щоб обмеження були не потрібні", - додав Харченко.

До енергосистеми України достроково підключили енергоблок потужністю 1000 МВт.

Енергоатом 17 липня заявив, що підключив енергоблок-тисячник до енергомережі після планового ремонту.

Зараз ви читаєте новину «"В такому режимі доведеться жити" - експерт сказав, що буде зі світлом восени та взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі