четвер, 01 грудня 2011 07:15

За здоров'я не треба боротися заборонами і залякуваннями

Намагаючись побороти паління, Україна використовує стратегію "заборонити і залякати". Заборонити інформацію про сигарети, паління в ресторанах, залякати курця страшними малюнками на пачках. У Європі і США від цієї стратегії відмовляються, оскільки бачать, що вона не діє. В стратегії цих країн головним стає слово "забезпечити". Забезпечити альтернативу палінню — здоровий спосіб життя.

60% українців впевнені, що нові вітчизняні антитютюнові заборони не зменшать рівень паління, згідно з результатами соцопитування міжнародного дослідницького центру IFAK. Проте окремі депутати під впливом активістів продовжують множити нові обмеження.

По-перше, у вересні 2011-го прийняли закон про додаткові заборони на рекламу цигарок. Хоча вона давно заборонена майже усюди — на телебаченні, радіо, у пресі та на біґ-бордах.

По-друге, подано законопроект щодо заборони паління в кафе, ресторанах та барах. Ресторани категорично проти. І не випадково — в Іспанії через таку заборону ресторани втратили 15% клієнтів, у Греції — 30%. Але власників і працівників кафе (на 90% — це малий бізнес) ніхто не запитує. Так само ніхто не запитує курців, чи хочуть вони йти палити на вулицю, чи їм комфортніше в окремій залі для курців.

По-третє, з вересня 2012 року в Україні планують запровадити страшні малюнки-попередження на сигаретах. До речі, в 23 з 27 країн Євросоюзу таких малюнків немає і ніколи не було.

Показово, що і Європа, і США починають відмовлятися від практики тотальних заборон та залякувань. Маятник хитнувся в інший бік — до забезпечення прав і комфорту людини, зокрема курця. У Франції 2010-го скандальна реклама, де процес паління порівнювали з неприродним статевим актом, викликала масове обурення, оскільки порушувала не тільки суспільну мораль, а й відверто ображала курців. "Курці не є людьми другого сорту", — заявили тоді французи і змусили прибрати ту рекламу.

Курцю потрібна повна інформація про ризики для здоров'я, але не бездумна пропаганда із залякуваннями й образами — таке пояснення в листопаді 2011-го дав федеральний суддя США Річард Леон, заборонивши розміщувати на пачках сигарет фотографії розрізаного тіла чи хворих легенів.

Під тиском курців і власників ресторанів у Греції знову дозволили палити в цих закладах. Схожий проект розглядають зараз і в парламенті Нідерландів. В Австрії, Чехії, Словаччині, Польщі, Данії, Бельгії та інших країнах паління в кафе і ресторанах дозволено — є різні зали для курців та некурців. В аеропортах країн ЄС також є спеціальні великі кімнати для паління. Наприклад, у найбільшому німецькому аеропорту Франкфурта кімнати для паління є навіть у залі отримання багажу, аби комфортніше було пасажирам-курцям.

Ірландія та Велика Британія, які запровадили чи не найсуворіші заборони в ЄС щодо паління, в них розчарувалися. Якщо в Ірландії до заборони на паління в пабах закривали в середньому по шість закладів на рік, то після її запровадження — 274. У Британії така заборона призвела до втрати 24 тис. робочих місць за перший рік її дії. При цьому рівень паління в обох країнах не змінився.

Як казав професор Преображенський із булгаковського "Собачого серця", "не треба боротися за чистоту, треба прибирати". Так само, впевнені експерти, і за здоров'я не треба боротися, тим більше заборонами й залякуваннями. Здоров'я треба забезпечувати — і на рівні профілактики, і на рівні лікування.

Зараз ви читаєте новину «За здоров'я не треба боротися заборонами і залякуваннями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі