середа, 27 травня 2009 16:48

Юлія Тимошенко стала на захист малого та середнього бізнесу

Про проблеми підприємців говорять майже всі політики. Із трибун чути обіцянки, співчуття та запевнення. Ось тільки малому бізнесу жити від цього легше не стає. Половина фіскально-контрольної системи держави тримається на підприємцях. Кожен із них не тільки платить податки державі, не лише годує власну родину, але й утримує "того дядька". Проти такої системи гноблення бізнесу повстала прем"єр Юлія Тимошенко.

Минулої п"ятниці вона ініціювала проведення в столичному Українському домі розширеного засідання Кабінету Міністрів із питань розгляду та затвердження антикризових заходів, спрямованих на підтримку і розвиток підприємництва. Урядовці сиділи на сцені, а підприємці в залі. Обговорювали ситуацію, що склалася. Під тиском громадськості та завдяки наполяганням Тимошенко урядовці одноголосно йшли на поступки підприємцям.

Уряд схвалив єдиним пакетом 27 нормативних актів: 24 постанови й три законопроекти щодо розвитку малого та середнього бізнесу. Міністри затвердили низку постанов, які регулюють питання реєстрації, ліцензування, дозвільної системи, соціальної та регуляторної політики. Головним подарунком для всіх підприємців стало запровадження до 31 грудня 2010 року мораторію на проведення органами державного нагляду перевірок суб"єктів підприємницької діяльності.

— До вас не зможуть зайти на перевірку позапланово, до вас не зможуть зайти на планову перевірку, якщо не було скарги, що ви порушили, наприклад, права споживачів, — підкреслила глава уряду.

Тимошенко відзначила, що в разі виявлення порушень у діяльності підприємців контрольні органи не будуть відразу застосовувати штрафні санкції, а робитимуть припис про усунення виявлених порушень упродовж у середньому 30 днів. Штраф виписуватиметься тоді, коли підприємець протягом зазначеного в приписі терміну не усуне порушення.

Уряд схвалив єдиним пакетом 24 постанови й три законопроекти щодо розвитку малого та середнього бізнесу

За особистої ініціативи прем"єра Кабмін значно знизив кількість дозволів на ведення певних видiв господарської діяльності, упорядкував порядок проведення екологічного контролю при ввезенні товарів на територію України тощо. Юлія Тимошенко запропонувала регулярно проводити відкриті засідання уряду, присвячені проблемам малого та середнього бізнесу, за участю підприємців і представників преси.

— Нам потрібно докорінно переглянути відношення до малого і середнього бізнесу і взагалі до бізнесу. Сьогодні найголовніше завдання — налагодити бездоганну комунікацію з підприємцями через Раду підприємців і Держкомпідприємництво, — зазначила прем"єр-міністр.

Зрозуміло, що підприємці зраділи такій увазі до своїх проблем.

— До нашої асоціації входить близько 800 компаній, і ми вдячні урядові за те, що на цьому спеціальному засіданні маємо можливість прямого спілкування. А також за те, що вже було зроблено для полегшення умов ведення бізнесу в Україні. Окремо я хотіла б відзначити скасування 13-відcоткової надбавки на ім-порт,  — заявила з трибуни виконавчий директор Европейської бізнес-асоціації Ганна Дерев"янко.

Юлія Тимошенко дала протокольне доручення Державному комітету з питань підприємництва й Міністерству праці та соціальної політики відкрити в уряді гарячу телефонну лінію щодо виконання постанови про введення мораторію на проведення перевірок суб"єктів господарювання. За словами прем"єра, гаряча лінія повинна бути відкрита вже в найближчі дні, щоб підприємці в будь-який час могли зателефонувати і повідомити про факти порушення цього мораторію.

Підсумок відкритого засідання уряду підвели самі його "винуватці" — представники малого та середнього бізнесу.

— Уже сьогодні я зможу доповісти в себе в Криму про реальні кроки, які зробив уряд назустріч підприємцям. Адже уряду доводиться нелегко: система, в якій працює бізнес, складалася роками, і найбільшими "бізнесменами" стали чиновники, які нині чинять опір урядові, — сказав Олександр Дудко, лідер Спілки підприємців і роботодавців Криму.

Зараз ви читаєте новину «Юлія Тимошенко стала на захист малого та середнього бізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі