четвер, 08 листопада 2012 00:30

Українська армія схожа на купку озброєних людей

 

Протягом 2004-2005 років на оборону виділяли трохи менш як 2% українського валового внутрішнього продукту. Після кризи показник витрат на армію знизився, говорить керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, 40 років.

— Українські витрати набагато менші, ніж прийнято у НАТО. Альянс вважає, що нормальний показник — 2-2,5 відсотки. Наші чиновники заявили, що зовнішньої загрози нема. Почали скорочувати армію до 100 тисяч чоловік. Але Україна не може виключати варіант, що колись не доведеться застосовувати збройні сили для оборони від агресії.

Скрізь у світі бюджет на оборону йде за трьома напрямами. Перший —  кошти на утримання збройних сил, зарплату воякам. Другий — бойова підготовка, заправка літаків, танків, виведення солдатів на полігон тощо. Третій — розвиток озброєння, модернізація, ремонт і закупівля нових видів зброї. Вважається, що на утримання армії, "проїдання", має йти не більше як 50 відсотків бюджету. В Україні за останні два роки на цей напрям витрачають 80 процентів. Решта якось розкидається на озброєння та навчання. Так армія існувати не може. Вона схожа не на військо, а купку озброєних людей.

Загалом ситуація така — протягом місяців сидять солдати по казармах, б'ють байдики, а раз на рік їх виводять на навчання. Цієї осені провели широкомасштабні навчання. З них помітно, що армію готують виключно до внутрішніх завдань. Жодного разу не бачив, щоб вона відпрацьовувала оборонні завдання. Але внутрішні завдання повинні виконувати внутрішні війська МВС. Коли вони не справляються, у виняткових випадках, допомагає армія.

2010-го урядовці вісім разів клялися, що підвищать зарплати військовим до рівня держслужбовців. Збільшили лише премії, які будь-який командир може зняти. Премія не впливає на розрахунок пенсій. Ніхто з тямущих не піде працювати в армію за мізерну зарплату. Можете здогадуватися, який особовий склад нашого війська.

90 відсотків озброєння — застаріле. 90 відсотків бойових кораблів та катерів можна здавати на металобрухт. Те, що їх ремонтують і латають не допомагає. Автомати Калашникова й ручні гранатомети ще можна використовувати, а радіотехнічні війська та авіацію мають оновлювати постійно. Наші радіобази збудували у 1960-х. Уявіть, американці приїжджають до України з радіостанцією у невеличкій валізі, українці свою привозять на армійській вантажівці. Це в час, коли найгірше, що може бути на війні після смерті — втрата управління військом. Без комунікації — це вже не армія.

Зараз ви читаєте новину «Українська армія схожа на купку озброєних людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі