пʼятниця, 01 липня 2011 07:30

У Євросоюзі наростає дідівщина

Увага світового бізнесу прикута до погашення зовнішнього боргу невеликої Греції. Спостерігають не стільки за нею, скільки за Німеччиною та Францією, які ухвалюють рішення про порятунок Афін від дефолту. Прогнози фінансистів подекуди лячні. В агентстві "Блумберґ" і Центрі досліджень економіки та бізнесу кажуть, що через борги греків зона європейської валюти звузиться або й геть розпадеться до 2016-го. Бідніші південні країни ЄС нібито повернуться до своїх національних грошей або створять нову спільну валюту. Низка університетських економістів заявляє, що єврозона виживе, бо її члени створять жорсткі механізми управління спільними боргами й позиками.

Через ці прогнози не варто перейматися. Світова фінансова система живе своїм життям, яке важко передбачати. Найважливішим є не факт уникнення грецького дефолту, а методи досягнення цієї мети. Політики впливових країн одночасно сіють недовіру й нерівність усередині Євросоюзу. У ньому наростає дідівщина. Греки зараз зазнають чи не найбільшого приниження: їм пропонують навчитися працювати, продавати свої острови й навіть давньогрецькі пам'ятки архітектури. Схожі кпини зносять Іспанія та Португалія. Уряди-банкрути, в обмін на випрошені позички, нещадно затягують паски. У людей формується чітка установка: життя погіршується, бо уряд є маріонеткою Євросоюзу. Навряд чи греки з португальцями заслужили на таке.

Важливо, що бідні країни в ЄС — не лише нахлібники, а й виборці, уряди з правом вето, військові союзники. Євросоюз був заснований на культурній єдності та свободі пересування, а не на грошах. Його міжнародна міць залежить від кожної найменшої та найслабшої країни. Якщо про це забувати, "нахлібники" можуть знайти собі нових друзів — у Москві чи в Пекіні.

Єврокриза має навчити Україну обережності та принциповості в міждержавних економічних зв'язках. Занадто глибоке та швидке об'єднання фінансів може завести нас у кабалу: російську, китайську чи західну. Ризикованими є загравання режиму Януковича з російським рублем і "Газпромом", його спроби отримати кредити в Міжнародного валютного фонду і Китаю. Угода про асоціацію з Євросоюзом, безвізовий режим удесятеро важливіші.

Об'єднувати слід насамперед не гроші чи газові труби, а людей, їхні права та цінності. Ця проста стратегія допоможе зберегти незалежність у світі, де грошей і ресурсів вистачає не всім. Проте ця інтеграція України просувається найгірше.

Зараз ви читаєте новину «У Євросоюзі наростає дідівщина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі