пʼятниця, 21 червня 2024 13:56

Як облаштувати терасу для літнього відпочинку: найкращі ідеї оформлення
10

Більшість дачників і власників будинків звертають увагу на встановлення тераси.

Тераса на дачі може виконувати кілька цікавих і корисних властивостей. Вона стане місцем концентрації приємних емоцій та світлого настрою.

Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку
Фото: pinterest
Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку
Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку
Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку
Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку

Розповімо, як спорудити та облаштувати терасу вдома.

Класичний варіант - це піднятий над рівнем землі майданчик, зазвичай біля будинку, але може бути й окремою спорудою. Тераса підходить для проведення різних сімейних свят на свіжому повітрі, також вона може бути місцем усамітнення або продовженням будинку, коли кухня плавно переходить у відкриту їдальню.

Добудова тераси до будинку - це досить грамотне і раціональне використання території ділянки, а також збільшення корисної площі будинку.

Які бувають тераси

За конструкцією тераса буває відкрита, напіввідкрита та закрита. Відкрита зазвичай розташована прямо біля будинку, впритул. Може мати будь-які розміри, головне щоб вона гармонійно поєднувалася з будинком. Споруда має підлогу, підняту над землею, а також можна влаштувати перила.

Напіввідкрита може мати навіс або загальний дах з будинком, а також одну-дві стіни.

Закритий варіант - це звичайна веранда, холодна або з опаленням.

З яких матеріалів будувати терасу

З дерева. З нього зроблені підлога, перила, каркас навісу.

Підлога з бетону, облицьована плиткою, опорні колони з цегли або блоків, дах покритий гнучкою черепицею.

Ковані тераси з прозорим накриттям з пластику.

Це лише деякі варіанти. Насправді немає межі фантазії. Можна поєднувати різні матеріали між собою на свій смак. Головне пам'ятати, що чим важче конструкція, тим міцніший потрібен фундамент.

Як облаштувати терасу біля будинку

Дерево - досить легкий варіант і вам доведеться визначити, чи потрібен фундамент. Його можна не робити, якщо грунт біля будинку щільний.

Окресліть межі тераси і викладаєте в її межах тротуарні плити через приблизно 50 см один від одного. В результаті у вас вийдуть пунктирні лінії.

Потім на плити потрібно покласти лаги, перетин брусів при цьому становить 70×70 мм чи 75×50 мм, попередньо підклавши під них руберойд чи інший гідроізолюючий матеріал. При цьому є один важливий момент: якщо довжина лаги не дорівнює довжині тераси, то доводиться стикувати декілька брусів торцями, які повинні розташовуватися на плитах (ні в якому разі не повинні висіти в повітрі).

Автор: pinterest
  Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку
Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку

Фундамент необхідно влаштовувати у разі наявності пухких, пучинистих грунтів. Робимо його стрічковим, складається з 3-4 стрічок, покладених перпендикулярно фасаду будинку. Потім по стрічці робимо цоколь з бетонних блоків або цегли, з'єднуючи їх між собою розчином. На цоколь укладаємо гідроізоляцію і лаги.

Наступні етапи загальні для обох випадків. Далі беремо підлогові дошки (товщина 25-30 мм) і укладаємо їх перпендикулярно лагам на всю ширину настилу. Причому між дошками треба залишити зазор 5 мм для того, щоб вода вільно стікала з настилу, а не застоювалася на ньому. Як і у випадку з лагами, кінці дощок не повинні висіти в повітрі, вони повинні спиратися на лаги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стильна перебудова: показали варіанти осучаснення хати

Причому якщо доводиться робити стики у сусідніх рядах, намагайтеся розташовувати їх на різних лагах, інакше конструкція вийде нетривкою. Дошки кріплять цвяхами або саморізами. Щоб щілини вийшли рівними, використовуйте шаблон, який можна зробити з обрізків рейок. Він вставляється між дошками і забирається, коли вони будуть зафіксовані.

Далі робимо перила з рейок, які кріпимо до країв настилу. Також встановлюємо сходи на кілька сходинок, щоб можна було спуститися прямо в сад. Ось і готова відкрита тераса. При бажанні її можна зробити напіввідчиненими, спорудивши навіс у вигляді перголи. Вкопують по кутах настилу дерев'яні стовпчики, а зверху на них кріпимо навіс.

Правила, яких бажано дотримуватися:

ухил даху повинен бути не менше 7 градусів;

дах (навіс) краще робити односхилим;

дерево повинно бути оброблено спеціальними засобами для його стійкості до вологи, перепадів температур та інших несприятливих факторів середовища.

Оформлення тераси

Якщо це літня їдальня, то необхідно встановити відповідні садові меблі: стіл, стільці. До навісу можна приробити звисаючий світильник, прикрасять терасу різні декоративні елементи: скульптура, китайські ліхтарики, живі квіти (в переносних діжках або висаджені поруч).

Автор: pinterest
  Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку
Створюємо затишну літню терасу: найкращі ідеї для комфортного відпочинку

Якщо тераса призначена для тихого відпочинку, можна повісити декоративні штори по периметру, стягнувши які, ви отримаєте закрите приміщення. З меблів можна поставити крісло-качалку, переносну тахту, маленький столик. Також можна постелити невеликий килимок, що зробить обстановку ще більш затишною.

На перилах можна встановити ящики з висадженими в них декоративними рослинами, наприклад ампельними пишними петуніями.

Навколо тераси красиво буде виглядати квітковий бордюр, також можна висадити кілька екземплярів чагарників.

В будинку можна облаштувати індустріальний стиль лофт. Він підкорив не одне покоління молоді та продовжує залишатися одним з популярних напрямків в дизайні інтер'єру.

Лофт - сучасний стиль, девіз якого звучить як "мінімум перегородок, максимум свіжого повітря".

Основною концепцією стилю є компонування різних архітектурних рішень. Наприклад, гармонійне поєднання старого - цегляних стін, сходів, труб і чогось сучасного - новомодної техніки, металу і дзеркал в одному інтер'єрі. Не варто забувати й про залізо, мідь і дерево. Ці матеріали - візитна картка даного стилю.

Зараз ви читаєте новину «Як облаштувати терасу для літнього відпочинку: найкращі ідеї оформлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі