субота, 04 листопада 2023 22:15

Свічка з картоплі горітиме весь день - як зробити

Свічка з картоплі горітиме весь день - як зробити
Зроблена власноруч свічка з картоплі може горіти весь день. Фото: prostoway.com

У час, коли в будь-який момент через атаки країни-терористки Росії можна залишитися без світла, важливо мати під рукою свічки.

А оскільки через великий попит коштують вони недешево, популярними стають "народні" рецепти джерел світла, виготовлених власноруч. Удома можна самому зробити незвичну свічку, яка може горіти впродовж дня, пише Gazeta.ua.

Свічка з картоплі - це не тільки практично й дешево, а й цікаво. Виготовити її доволі просто. До невеликої місткості наливають олію. Опускають туди гніт - мотузку зі штучних або рослинних волокон. Інший кінець ґнота протягують крізь отвір у картоплині так, щоб закріпити його над олією. Олія підніматиметься ґнотом вгору й повільно горітиме.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтернет без світла: як зробити потужний повербанк для роутера в домашніх умовах

З картоплі краще вирізати кружальце завтовшки до 1 см. А отвір для ґноту в картоплині роблять такого розміру, щоб мотузка добре трималася і не випадала.

Якщо використати 100 мл олії, а ґніт буде завдовжки 5–6 см, то горіти така свічка може до 6 год. Але потрібно, щоб частина мотузки над олією була не надто довгою. Вистачить до 5 мм над картоплиною.

Важливо, щоб посудина, у яку наливаєте олію, була металевою, глиняною або скляною. Олію краще обирати рафіновану, щоб менше було кіптяви. Щоб свічка горіла довго, підливати олію потрібно поступово.

Такими свічками можна не тільки підсвічувати кімнату, а й нагріти чашку води чи трохи їжі, якщо поставити поряд кілька свічок.

Найлегше запобігти темряві під час відсутності світла – запалити воскові свічки. Але є один нюанс, однієї звичайної свічки довжиною 30 см вистачить лише на дві години, а в нинішніх реаліях цього замало. Купувати щоразу нові також б'є по кишені. Gazeta.ua розповість, як зробити свічку, що горітиме 10–12 год.

Нині вибір свічок надзвичайно широкий. До того ж, деякі можна зробити власноруч. Про те, чим відрізняються види свічок та як самостійно зробити таку, що горітиме довше за куплені, йдеться в публікації Центру стратегічних комунікацій.

Зараз ви читаєте новину «Свічка з картоплі горітиме весь день - як зробити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі