четвер, 08 грудня 2011 08:40

Третина дітей приходять до школи голодними

17% українських школярів вживають потрібну кількість фруктів, 22% — овочів. Такі результати дослідження Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка спільно з ЮНІСЕФ і Міністерством охорони здоров'я.

— Дві третини школярів снідають у будні. На вихідних — 83 відсотки опитаних. Це тривожний факт. Виходить, третина дітей приходять до школи голодними, — коментує результати дослідження директор Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування Олег Швець, 40 років. — Людина, яка не снідає, на обід чи вечерю з'їдає значно більше, ніж потребує організм. Порушується регуляція голоду і насичення. Це створює умови для появи зайвої ваги.

Цільні злаки і необхідну кількість молочних продуктів постійно вживає лише кожен третій. Близько 13 відсотків їдять рибу — це дуже мало. Іще менше — рослинну їжу: овочі, фрукти.

У школі діти харчуються лише раз на день. Решту потреб у їжі задовольняють за рахунок того, що їм дали батьки, або купляють за кишенькові гроші. Обидва ці варіанти потребують контролю. Не слід привчати дітей до бутербродів з ковбасою, краще покласти у сумку фрукти й горіхи. Харчування у фаст-фуді не є проблемою, якщо дитина купує салат, а не смажену картоплю. За нашим опитуванням, так школяр зробить чотири рази з п'яти.

Забороняти улюблені страви дитині не слід. Краще розвивати здорову звичку: корисним продуктам — пріоритет, а ті, що дають "пусте" задоволення, обмежувати. Наприклад, солодощі — не більше 10 відсотків раціону.

Чимало людей переоцінюють користь фруктових і овочевих соків. Так, одна склянка замінює цілий фрукт або овоч. Але сік не дасть необхідних харчових волокон — важливого елементу рослинної їжі. Варто також пити компоти й узвари.

Дитина за день має вжити:

500 г овочів і фруктів

150 г каші

150 г хліба з цільного зерна

200 г сиру чи йогурту

150 г м'яса, риби або яйце

1 склянку молока

 

Зараз ви читаєте новину «Третина дітей приходять до школи голодними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі