середа, 20 лютого 2008 15:58

Тимошенко і Ющенко в Москві не зустрінуться

Тимошенко і Ющенко в Москві не зустрінуться

Прем"єр-міністр Юлія Тимошенко перебуває з робочим візитом у Москві. На вчорашній вечір були заплановані її зустрічі з президентом Володимиром Путіним та прем"єром Віктором Зубковим.

Напередодні візиту Тимошенко в інтерв"ю російським "Ведомостям" сказала, що складність її відносин із Кремлем перебільшено. "Мною в Росії лякають маленький дітей. Пропаганда довгий час працювала на створення такого образу. Це наслідок внутрішньополітичної боротьби в Україні", — говорить вона. Додала, що багато років українсько-російські відносини вибудовувалися з огляду не на національні інтереси двох держав, а на політичну та бізнесову кон"юнктуру. Юлія Володимирівна пообіцяла, що Україна не перешкоджатиме вступу Росії до Світової організації торгівлі.

— Тимошенко довго й наполегливо боролася за можливість приїхати до Москви у статусі прем"єра, — каже керівник Російсько-українського інформаційного центру Олег Бондаренко, 25 років. — Для неї це задоволення амбіцій та підкреслення бажання впливати на газові відносини Росії та України, приймати власні рішення.

Нещодавно про схему поставок газу в Україну домовилися президенти Віктор Ющенко та Володимир Путін. Проте перший віце-прем"єр України Олександр Турчинов напередодні візиту прем"єра заявив, що їй доведеться проводити газові переговори з самого початку — мовляв, досі не підписано угод між "Нафтогазом" та "Газпромом".

Провідний науковий співробітник Інституту світової економіки та міжнародних відносин Сергій Толстов, 51 рік, називає візит Тимошенко до Москви інтригою, а її намір розпочати газові переговори з чистого аркуша — авантюрою.

Основна мета поїздки Юлії Володимирівни — внутрішньополітична

— Для Росії вже існуючі домовленості щодо газу між Ющенком і Путіним є врегулюванням проблеми, — каже він. — Російська еліта не налаштована обговорювати це питання з Тимошенко. Проте основна мета поїздки Юлії Володимирівни — внутрішньополітична. Це бій із Ющенком за владні повноваження.

Олег Бондаренко додає, що конкуренція між Тимошенко та Ющенком уже вийшла на досить небезпечний рівень. Причиною є бажання контролювати схеми поставок газу.

— Тому прем"єр так рветься до Москви, — каже експерт. — Їй не завадила ангіна. Впертість Тимошенко у задоволенні власних амбіцій може призвести до кризи у відносинах з Ющенком.

Президент Віктор Ющенко також буде в четвер у російській столиці — у п"ятницю там відбудеться саміт СНД. Програми московських візитів керівників України не перетинаються.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко і Ющенко в Москві не зустрінуться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі