середа, 20 лютого 2008 15:31

Секретаріат президента: позиція Тимошенко категорично неприйнятна

Секретаріат президента: позиція Тимошенко категорично неприйнятна
Секретаріат президента занепокоєний намірами прем"єр-міністра Юлії Тимошенко вести газові переговори "з чистого аркушу" під час її візиту до Москви. Про це йдеться в заяві, поширеній прес-службою Секретаріату.

"По суті, це означає намір уряду дезавуювати домовленості, досягнуті в Москві Президентами України та Росії. Така позиція неправильна і категорично неприйнятна. Прем"єр-міністр та інші представники уряду зобов"язані діяти виключно в руслі рішень, ухвалених лідерами двох держав", - зазначається в документі.

"Водночас останніми днями засоби масової інформації поширили низку заяв посадових осіб Кабінету міністрів, які свідчать про наміри уряду діяти за іншим сценарієм, аніж це визначено домовленостями між Президентами Ющенком і Путіним. У зв"язку з цим Секретаріат президента України вважає за необхідне виступити з додатковими роз"ясненнями, які мають на меті пояснити логіку дій і завдань щодо розв"язання комплексу питань у відносинах із Росією з газової проблематики", - говориться в заяві.

"Станом на 1 лютого 2007 р. НАК "Нафтогаз України" заборгував за використаний газ 1 млрд 450 млн дол. Президенти В.Ющенко і В.Путін домовилися, що з 14 лютого Україна почне розраховуватися за газ, спожитий з листопада минулого року по січень 2008 р. Глава держави дав чітку директиву: всі платежі з майже півторамільярдного боргу повинні бути закриті в якнайкоротші терміни. При цьому однозначно зафіксовано, що розрахунки за 2007 р. проводяться за тогорічними контрактними цінами.

"Нафтогаз України" минулого тижня в оплату заборгованості перерахував майже 104 млн дол. Після окремого розпорядження Президента було направлено додатково ще 178 млн дол. Повільні темпи погашення боргу створюють враження про зволікання України з платою за рахунками. Уряд натомість знаходить всілякі причини для виправдання, що кидає тінь на реноме країни як сумлінного партнера у договірних відносинах. На сьогодні немає жодних вагомих причин, які можуть поставити під сумнів здатність України повністю і своєчасно розрахуватися за газові борги, як того вимагає Президент В.Ющенко.

Глави України та Росії домовилися в Москві про початок переходу на прямі, прозорі взаємини між НАК "Нафтогаз України" та "Газпромом". Було доручено негайно розпочати роботу з підготовки договірної бази такої співпраці. Рішення двох Президентів – це відправна точка нового характеру відносин між Україною та Росією у газовій сфері на засадах партнерства, прозорості та взаємної вигоди, без дисбалансів у дотриманні національних інтересів. Практична робота з опрацювання необхідних схем і документів повинна проводитися на урядовому рівні. Кабінет міністрів має невдовзі представити главі держави конкретні пропозиції", повідомляє  РБК-Украина.

Зараз ви читаєте новину «Секретаріат президента: позиція Тимошенко категорично неприйнятна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі