пʼятниця, 04 травня 2012 05:45

"Штат міліціонерів можна скоротити удвічі"

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

Сьогодні скоїти теракт набагато легше, ніж 20 років тому, каже екс-заступник голови Служби безпеки, генерал-лейтенант Олександр Скіпальський, 67 років. На це є кілька причин.

— Пам'ятаю, в 1970-х на Красній площі в Москві знайшли автоматний патрон, — каже. — Підняли все КДБ і встановили, що його згубив демобілізований солдат, який був проїздом у місті. У Дніпропетровську кілька років тому був вибух, унаслідок якого загинула людина. Минуло стільки часу — нікого не знайшли, все спокійно.

Політичні спекуляції, під шумок яких тупо грабують країну, дезорієнтують суспільство. А з ним — державу, силові структури. Правоохоронні органи давно не діють на випередження. Пройти нашу митну службу на кордоні за гроші можна без жодних проблем. Підмазав прикордонникові — вези хоч ядерну бомбу.

Усю необхідну інформацію з вибухівки, технічних речей, цін можна знайти в інтернеті. Уже школярі бомби майструють і підриваються на них. Вільно гуляють вибухові речовини із армійських запасів зброї. Система МВС, яка має жорстко охороняти не лише свої арсенали, а й чужі, продала понад 120 одиниць зброї з Академії внутрішніх справ. І цей випадок спустили на гальмах. Тобто потенційний злочинець може прямо чи опосередковано купити зброю в міліції.

Як готувати людей до ситуацій, подібних до дніпропетровських вибухів?

— Не так важко навчити діток у садочку чи студентів певних оперативних речей — куди бігти, кому дзвонити. Але це все не потрібно, коли громадяни абсолютно не вірять владі, силовим структурам. Спитайте сусідів: ви вірите нашому дільничному чи начальнику райвідділу? Вони з ними ніяких справ не хочуть мати, бо це дає більше проблем, ніж той вирішує. Без довіри жодні колективні дії неможливі. Чи то складні — боротьба з корупцією в межах держави, чи простіші — вивчення правил поводження в екстремальних ситуаціях серед міста.

Як радите діяти зараз?

— Правильно вчинили грузини. Скоротили МВС, збільшили їм зарплату і контроль за ними. Результат є. У нас можуть під "боротьбу з тероризмом" знову збільшити бюджет Міністерства внутрішніх справ та кількість міліціонерів, а толку ніякого. Був свідком, як троє правоохоронців допитували хлопця, який розводив голубів.

Який висновок із дніпропетровських подій має зробити влада?

— Якщо в душі нема жодних ідеалів, за умов тотальної корупції й недовіри довго протриматися не можна. Це унеможливлює провадження будь-якої розумної політики.

Зараз ви читаєте новину «"Штат міліціонерів можна скоротити удвічі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі