середа, 10 лютого 2010 17:32

Соціальні обіцянки Януковича лускають

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Самойленко читає газету на засіданні парламенту 9 лютого. Його однопартійці не дали жодного голосу на підтримку законопроекту про збільшення соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям
Народний депутат фракції Партії регіонів Юрій Самойленко читає газету на засіданні парламенту 9 лютого. Його однопартійці не дали жодного голосу на підтримку законопроекту про збільшення соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям

9 лютого Верховна Рада не змогла ухвалити в цілому законопроект про збільшення соціальної допомоги малозабезпеченим сім"ям. У першому читанні документ набрав 330 голосів, а під час другого — лише 203. Цього недостатньо для того, щоби його направили на підпис президенту.

"За" голосували представники фракцій БЮТ, НУНС, Блоку Литвина і Компартії. Не дивлячись на те, що автором законопроекту є "регіонал" Михайло Папієв, саме Партія регіонів відмовилася підтримати збільшення соціальних виплат.

Законопроект Папієва, зокрема, передбачає збільшення на 10% прожиткового мінімуму для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім"ї. Якщо сім"я, крім того, є багатодітною, прожитковий мінімум збільшується на 20%.

Враховуючи й інші передбачені в ньому соціальні гарантії, на реалізацію закону, за даними Мінфіну, додатково потрібно 11 млрд грн. Депутати запланували повернутися до розгляду цього питання наступного тижня.

Народний депутат від Блоку Юлії Тимошенко Андрій Павловський так прокоментував ситуацію: обіцянки Партії регіонів покращити життя малозабезпечених сімей "луснули, як мильні бульбашки".

— Своєю поведінкою "регіонали" вкотре довели, що всі їхні лозунги про покращення життя вже сьогодні — це звичайний популізм, — каже він.

"Регіонали" вкотре довели, що всі їхні лозунги про покращення життя вже сьогодні — це звичайний популізм

— Я  хотів би звернути увагу, що ще пару днів тому в телероликах Партія регіонів обіцяла "почути кожного", а тепер, коли перед ними замайоріла навіть не влада, а лише її можливість, відмовляється від своїх обіцянок, — наголошує Андрій Павловський.

Відомо, що автор законопроекту Михайло Папієв і його колега по фракції Олександр Стоян навіть просили головуючого на сесії Верховної Ради Володимира Литвина не ставити документ на голосування.

На думку першого заступника голови парламентського комітету з питань соціальної політики і праці Олега Шевчука, все це свідчить про те, що команда Віктора Януковича, не дочекавшись навіть оголошення результатів виборів, згортає соціальні реформи.

— Саме фракція Віктора Януковича провалила голосування в другому читанні і в цілому Закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім"ям",— каже Олег Шевчук. На його думку, всі інші соціальні ініціативи партії регіонів чекає така ж доля, як і закон Михайла Папієва:

— Завтра ревізії будуть піддані всі ініціативи з підвищення і прожиткового рівня, і мінімальної заробітної плати. Саме в цьому полягає суть гасла Партії регіонів "Україна — для людей". Такі дії нічим іншим як політикою подвійних стандартів назвати не можна, — говорить депутат.

Олег Шевчук нагадав, що буквально тиждень тому Михайло Папієв на мітингах під стінами Кабінету міністрів вимагав підвищення соціальних стандартів.

Експерти неодноразово наголошували, що на реалізацію всіх соціальних зобов"язань, які бралися лідером Партії регіонів під час виборчої кампанії, в умовах незавершеної економічної кризи в бюджеті просто немає коштів. Уже найближчим часом Віктор Янукович може зіткнутися з незадоволенням і розчаруванням своїх виборців через невиправдані соціальні очікування.

На реалізацію всіх соціальних зобов"язань Януковича в бюджеті просто немає коштів

Разом із тим, інші свої обіцянки Віктор Янукович, імовірно, готовий підкріпити реальними справами. Йдеться про те, щоб віддати українську газотранспортну систему в управління міжнародному консорціуму.

Цього тижня пролунала заява заступника голови "Газпрому" Олександра Медведєва про те, що російська корпорація готова розглянути можливість інвестицій в українську ГТС.

Віктор Янукович планує віддати росіянам третину акцій у консорціумі, за даними газети "Комерсант-Україна". Також, пише видання, розглядається варіант, за якого майже десяту частину акцій отримає Дмитро Фірташ, власник "РосУкрЕнерго".

Юлія Тимошенко виступала категорично проти приватизації ГТС, яка на сьогоднішній день залишається у державній власності.

Зараз ви читаєте новину «Соціальні обіцянки Януковича лускають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

96

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі