середа, 10 лютого 2010 17:02

"Політична невизначеність в Україні буде продовжуватись місяцями" - Le Monde

"Політична невизначеність в Україні буде продовжуватись місяцями" - Le Monde

Новий український президент, обраний у неділю, 7 лютого, отримає найбільшу незавидну у світі посаду. Віктор Янукович насолоджується перемогою, але його радість може виявитися недовгою.

Про це пише французька Le Monde.

"Новий президент не зможе нічого зробити без уряду, і він уже зажадав відставки пані Тимошенко. Але, якщо йому не вдасться досягти приєднання представників партій, які перебувають у меншості, йому доведеться оголосити парламентські вибори. Тоді політична невизначеність триватиме довгими місяцями", - говориться в статті.

Її автор зазначає, що Україна постраждає від такої затримки.

Країні потрібно негайно підписати новий протокол з МВФ, який припинив підтримку України в 2009-му, та вимагає скоротити бюджетний дефіцит вдвічі.

"Складне завдання, особливо якщо пан Янукович виконає свою обіцянку про збільшення на 20% мінімальних зарплат і пенсій. Йому доведеться також залагодити відносини з Росією. Закріпився за Януковичем імідж проросійського кандидата може спонукати Москву знову заявити про свої домагання, таких як входження в капітал українських підприємств або підвищення цін на газ. Проте новий президент, який прагне довести, що він зовсім не маріонетка, навпаки, закликає знизити горезвісний тариф на газ ", - відзначає автор статті.

Серед довгострокових завдань для нового президента: майже недиверсифікований економіка (сталь, як і раніше становить близько 40% експорту), а корупція і бюрократія перешкоджають розвитку як малого бізнесу, так і іноземних інвестицій.

Все це виявилося занадто важкими завданнями для Ющенка і Тимошенко. Українці не довірились їм ще раз, тому що "помаранчева революція" не виконала обіцянок. Янукович може не впоратися з тим, щоб отримати кращий результат.

Мост-Харьков

Зараз ви читаєте новину «"Політична невизначеність в Україні буде продовжуватись місяцями" - Le Monde». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі