пʼятниця, 30 листопада 2018 06:56

"Ніяких захоплень не буде"

Автор: WWW.PRAVLIFE.ORG
  За прем’єрства Віктора Януковича Почаївську лавру передали в користування Московському патріархату до 2052 року. 28 листопада Кабмін скасував це розпорядження
За прем’єрства Віктора Януковича Почаївську лавру передали в користування Московському патріархату до 2052 року. 28 листопада Кабмін скасував це розпорядження

Уряд повернув споруди Свято-­Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині до складу Кременець-Почаївського державного ­історико-архітектурного заповідника.

2003-го лавру передали в користування Московському патріархату до 2052 року. Два собори, монастирські келії, дзвіниця, архієрейський будинок загальною площею понад 7 тис. кв. м опинилися в користуванні Російської православної церкви в Україні. З Кременецько-Почаївського заповідника споруди вилучили за прем'єрства Віктора Януковича. 28 листопада Кабмін скасував розпорядження.

"Українська влада використовує комуністичні методи боротьби з православною церквою. Це знищення чернецтва на території західної України", — заявила братія Російської церкви в Україні на сайті Почаївської лаври.

— Доля лаври вирішуватиметься залежно від позиції монастирської громади, — говорить керівник департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури Андрій Юраш, 49 років.

— Держава є власником споруд, але фактично лавра лишається в користуванні Московського патріархату. Після створення Єдиної української помісної церкви громада монахів і послушників зможе визначитися, до кого належатиме. Така ж процедура буде стосовно двох інших лавр — Печерської у Києві і Святогірської на Донеччині.

Треба дочекатися остаточного створення помісної церкви. Є велика ймовірність, що після цього братія монастиря висловить бажання приєднатися до неї. Подібні речі в історії вже були. Після завершення Другої світової війни братія Почаївської лаври проголосувала за перехід під управління УРСР. До того вона була частиною Польської церкви.

Роботу церков повинен регулювати законопроект №4 128 (визначає чіткий механізм передачі майна при зміні юрисдикції. Вводить норму простої більшості. За нинішніх правил при переході віряни мають не створювати нову громаду, а перереєструвати стару на зборах. Тоді не втратять майно. Після ухвалення закону достатньо буде більшості голосів громади. — ГПУ).

Ніяких захоплень, насильницьких дій не буде. Про це багато разів заявляли і президент, і міністр внутрішніх справ. Буде реальне волевиявлення віруючих. Розмови про силовий сценарій — елемент інформаційної протидії створенню помісної церкви.

Уперше за 30 років перевіряють Печерську лавру

Міністерство культури розпочало перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Києво-Печерської лаври 28 листопада.

До комісії увійшли співробітники Мінкульту та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Метою є перевірка церковних коштовностей і святинь, які передали лаврі з моменту відкриття монастиря у 1988-му.

"Робота комісії відбувається під наглядом монахів та членів духовного собору обителі. На прохання намісника, митрополита Павла, оглядають вівтарні приміщення лаврських храмів винятково чоловіки. Оскільки жінкам забороняється перебувати там", — ідеться в повідомленні Російської православної церкви в Україні.

Зараз ви читаєте новину «"Ніяких захоплень не буде"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі