четвер, 16 березня 2006 18:46

"Настає період сірих прем"єрів"

  Тарас Березовець: ”Україна втомилася від того, що її шматують”
Тарас Березовець: ”Україна втомилася від того, що її шматують”

Директор Агенції комплексного розвитку "Мартін груп" Тарас Березовець, 31 рік, говорить про природу нинішньої виборчої кампанії і прогнозує післявиборні домовленості "Нашої України" і Партії регіонів.

Майбутня перемога Партії регіонів після такого тріумфу помаранчевої команди — це закономірно чи ні?

— Це абсолютно логічно з огляду на дії нинішньої влади. Хтось влучно сказав: Янукович  найсильніший тоді, коли його взагалі ніде немає. Що менше робить Партія регіонів, то вищий і стабільніший в неї рейтинг. Вона нічого нового не запропонувала. План розвитку України, який вони зараз популяризують, ніхто з фахівців не бачив. Але в липні вони мали 12 відсотків, і відтоді їх подвоїли. А у "Нашої України" рік тому рейтинг був понад 50 відсотків — і різко впав.

Але ж насправді немає ніякої економічної катастрофи чи різкого погіршення добробуту. Чому ж такі рейтингові коливання?

— Це є наслідком розчарування: люди з одних крайнощів кинулися в інші. Ті, хто підтримував у 2004 році Ющенка, не побачили швидкого результату, і їхні голоси почали перетікати від "Нашої України" до Тимошенко, блоку "Пора-ПРП". Втім, розгубив прихильників і Янукович. Його сумарний президентський рейтинг був понад 40 відсотків, а зараз він лише наблизився до половини тих голосів.

Чому під час кампанії було так мало змістовних, аргументованих дискусій, в основному — демагогія, порожні гасла, звинувачення, скандали?

— Бо основні гравці нав"язали кризову модель ведення кампанії. Вона будується не на дискусіях і пошуку шляхів розв"язання нагальних проблем, а на створенні штучних криз. За допомогою них і піднімали свій рейтинг. Головні автори такої кризової стратегії — команди Юлії Тимошенко і Віктора Януковича.

Основні гравці нав"язали кризову модель ведення кампанії

А обговорення програм не відбувається, бо цього разу перемогла ще й іміджева модель. Це коли ставлять на розкрутку лідерів і кількох ключових гасел. Так робили абсолютно всі лідери перегонів — за винятком Компартії.

Тимошенко більше й різкіше критикувала нинішню владу, ніж Партія регіонів. Це в рамках тієї кризової стратегії?

— Так. Тимошенко, прямо чи опосередковано, досить технічно створила кілька скандалів. Можна згадати історію з сином президента, відставкою Зінченка і так далі. Бо якби вона будувала свою виборчу кампанію в руслі кампанії "Нашої України", то теперішнього рейтингу не отримала б. А завдяки кризовій стратегії збільшила свою підтримку не лише в західних і центральних областях, а й на півдні чи сході. Ніколи раніше не було такого, щоб Тимошенко мала 8–9 відсотків у Криму або понад 12 — у Запорізькій чи Херсонській областях.

Тимошенко чи Янукович мають шанси очолити наступний уряд?

— Після зміни Конституції посада прем"єра стає дуже важливою. І віддавати всю владу яскравому лідерові буде зовсім неправильним. Тому настає період сірих прем"єрів. Найімовірніше, наступним буде хтось із молодих, до 40 років, осіб з досвідом перебування у владі. Кандидатуру консолідовано визначать "Наша Україна" і Партія регіонів. Юлія Тимошенко навряд чи візьме в цьому участь. Вона є тут третьою зайвою, до того ж дуже некомфортно почувається у великих складних коаліціях — там, де більше трьох політичних сил. Для Тимошенко природніше бути в жорсткій опозиції, постійно критикувати і створювати кризові ситуації.

Тобто післявиборне блокування "Нашої України" і Партії регіонів є цілком імовірним?

— Так, абсолютно реальним і логічним. Бо Україна втомилася від того, що її шматують. Ознаки зближення між "Нашою Україною" і Партією регіонів вже намітилися, так що така коаліція відбудеться досить швидко. Тим більше, що якщо вони її не створять, неминучим буде розпуск Верховної Ради. А парламент на це не піде.

Наскільки активно братиме участь у післявиборних переговорах президент?

— Він буде одним із учасників переговорів, але не формуватиме їх порядку денного. "Наша Україна" має інших ключових переговорщиків.

Того ж Петра Порошенка, який зараз вийшов з тіні президента. Ще — Миколу Мартиненка і Романа Безсмертного. Отож, думаю, Віктор Ющенко ключової ролі не відіграватиме.

Але його право розпуску парламента буде аргументом?

— Він підвісить це над Верховною Радою як дамоклів меч, загрозу.

Саме через неї політики змушені будуть домовлятися.

Зараз ви читаєте новину «"Настає період сірих прем"єрів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі