пʼятниця, 10 серпня 2012 00:45

"Наближеність до владних органів може мати зворотний ефект для кандидата"

Парламентські вибори не принесуть нічого нового в технологію використання адміністративного ресурсу, — каже Ігор Попов, 40 років, експерт Центру "Пента".

— Звісно, влада використає адмін ресурс сповна. Але сьогодні всі переоцінюють здатність владного апарату сприяти певному результату на виборах.

Як можна використати адмінресурс?

— Деякі кандидати можуть розраховувати на сприяння муніципальних засобів масової інформації чи органів влади. Через ЗМІ можна агітувати. Через владу сформувати собі членів дільничих виборчих комісій чи спостерігачів із працівників бюджетних установ. Однак цим людям доведеться платити гроші. Тільки цим визначається їхня лояльність. У деяких випадках наближеність до владних органів може навіть мати зворотний ефект для кандидата, бо антирейтинг місцевої влади перенесеться на нього. В умовах низької явки це може мати фатальні наслідки.

Молодих людей, які роздають листівки "Чому не можна голосувати за Партію регіонів" забирають до міліції. Хіба це не ефективне використання адмінресурсу?

— Ці листівки можуть інтерпретувати як образу честі. Тоді правоохоронні органи повинні на це реагувати. Специфіка роботи МВС така, що через їхню пасивність, скоріше, можуть бути проблеми в самих правоохоронців. Реальним є питання, що можуть із затриманими людьми зробити? Якщо словесне зауваження чи штраф, то нічого страшного. Якщо битимуть — це вже свавілля. Тут середній та нижній ланці міліціонерів варто пам'ятати, що в разі чого, вони будуть крайні.

Репресивний апарат так само реагуватиме і на листівки "Чому не можна голосувати за опозицію"?

— Звісно, не буде. Але можуть вживати заходів представники опозиційного кандидата. Наприклад, просити правоохоронні органи діяти, знімати на камери тих, хто поширює такі листівки.

Які можуть бути проблеми з владою в мажоритарників?

— Люди переоцінюють силу місцевої влади. Зараз головна проблема кандидатів — вони сподівалися на входження до партійних списків і пролетіли. А йти на мажоритарні округи бояться. Мажоритарна кампанія передбачає пряме спілкування з людьми. Для багатьох ходіння в народ — психологічна травма. Вони звикли дивитися на реальне життя з вікна "мерседеса". Знаю випадок, коли одного з мажоритарників побили виборці. Але сьогодні через банальну рекламу вибори не виграти. Прямий контакт набагато ефективніший, ніж виступи по телебаченню.

Як мажоритарщику працювати з владою на місцях?

— У багатьох кандидатів є застарілі уявлення, що треба заприязнитися з місцевими органами влади, від губернатора до голови сільради. Це відбувається так: люди зустрічаються на нейтральній території і знайомляться під чарку. Можуть банально давати гроші, домовлятись про підтримку, щось обіцяти один одному. Розумні голови адміністрацій з усіма випивають, приймають від усіх подарунки, а реально нічого не роблять. І так відбувається переважно. Тобто місцева влада насправді мінімально впливає на перебіг подій. Цінність органів влади в тому, що вони сприяють виборчим комісіям. На цьому їхнє значення закінчується.

Що нового очікувати на виборах?

— Поряд із живим спілкуванням від двору до двору набуде значення спілкування в інтернеті з цільовими групами. Дехто може потрапити до Ради завдяки саме інтернету.

Мажоритарка приведе в парламент більше яскравих особистостей. Відбудеться значне оновлення складу Ради. Багато людей не попадуть у фракційну неволю. На підйомі перемоги в окрузі вони стануть цікавішими опонентами влади, ніж теперішня опозиція.

Зараз ви читаєте новину «"Наближеність до владних органів може мати зворотний ефект для кандидата"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі